Print header

IZKUŠNJE ŠOLARJEV PROSTOVOLJCEV OŠ MAKSA DURJAVE Z OBISKA STAREJŠIH OBČANOV

14.05.2013

Nekatere učenke 8. in 9. razreda OŠ Maksa Durjave, v spremstvu učiteljice Katje Čuk, ob četrtkih obiskujemo starejše občane, ki prebivajo v domovih starejših občanov Maribor. Dvakrat mesečno obiskujemo Dom Danice Vogrinec in enkrat na mesec Dom starejših občanov Tezno. Od šole se odpravimo peš do avtobusne postaje in nato z avtobusom do doma. V domu preživimo približno 1 uro in 15 minut. Lepo nas sprejmejo, zato čas z njimi hitro mine.
Naš prvi obisk domov je bil nekaj posebnega. Igrali smo se igro spoznavanja in vsak je povedal nekaj o sebi. V pomoč nam je bila plišasta igrača, ki je zaokrožila med nami. Tako smo prebili led in se bolje spoznali.
Sedaj na vsakem druženju igramo različne družabne igre: Človek ne jezi se, Črni Peter, Domine, Bingo in podobno. Pogostijo nas s sokom, sadjem ali pecivom. Med igro in po igri se pogovarjamo in šalimo.
Za prostovoljstvo smo se odločile zaradi pridobivanja novih izkušenj ter zaradi tega, da za nas in druge naredimo nekaj koristnega. Na zadnjem srečanju v Domu Tezno smo nam vsem zastavile vprašanje:
»Zakaj se nam medgeneracijsko druženje zdi prijetno?«
Tukaj je nekaj izjav, tako mlajših kot starejših udeležencev našega druženja:
''Ker vidim, da so ti otroci zelo sproščeni. Veliko si upajo in so odprti.''
''Za nas je prijetno, da vidimo kako živijo, kaj delajo. Bil sem že v 12 domovih po Sloveniji, pa nisem tega druženja nikjer zasledil.''
'' Druženje je fajn.''
'' Imamo radi mladino. Počutiš se mlad. Možgani telovadijo.''
'' Gospe so prijetne in na hece.''
'' Fino je da slišiš različne zgodbe.''
'' Dobro, športno, ker sem rada v družbi, se igram, čvekam.''
'' Vi vsi iz te šole ste prijazni, prijetni in dostopni.''
'' Veliko se smejimo.''
Teh nekaj izjav tudi dokazuje kako lepo se imamo kadar smo na obisku doma.
V domovih zelo uživamo in mislimo, da s tem koristno izkoristimo naš prosti čas. Ni nam žal, da smo se za to odločile, saj vemo, da je to velika izkušnja, ki se je bomo vedno spominjale.

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se