Print header

Krka v uporabo predala 14 defibrilatorjev

30.05.2013

V Krki so 28. maja v okviru že drugega Krkinega tedna humanosti in prostovoljstva, v katerem je sodelovalo skoraj 20 % zaposlenih v Sloveniji,   v uporabo predali 14 avtomatskih defibrilatorjev (AED) – naprav,  ki lahko ob zastoju srca prekinejo življenjsko nevarne motnje srčnega ritma. Avtomatske naprave so nameščene  na različnih lokacijah Krke v Novem mestu, Ljutomeru in v tovarni na Poljskem, 5 pa jih je v javnih prostorih hotelov Term Krka, kjer je velika frekventnost ljudi. Z njimi bodo omogočili hitrejšo in uspešnejšo pomoč posameznikom, ki se bodo morda zaradi nenadnega zastoja srca znašli v življenjski stiski. Skupaj je Krka slovenskemu prostoru darovala že 48 tovrstnih naprav za oživljanje.

Družbeno odgovorna naravnanost je Krkina temeljna usmeritev vse od ustanovitve in je neločljivo povezana z njenim poslanstvom Živeti zdravo življenje. Že desetletja si prizadevajo s sponzorstvi in donacijami uresničevati številne humanitarne projekte. Kultura prostovoljstva pa je v vseh teh letih postala del njene organizacijske kulture. Njen rezultat je tudi Krkin teden humanosti in prostovoljstva, ki so ga krkaši aprila letos izpeljali že drugič zapored. V času letošnje dobrodelne akcije je Krka kupila tudi 14 defibrilatorjev, naprav, ki z  »elektrošokom« vzpostavijo ponovno delovanje srca. Pet jih je donirala Termam Krka, kjer so jih namestili na javnih prostorih hotelov, osem pa so jih namestili na različnih lokacijah Krke v Novem mestu, Ljutomeru in v tovarni na Poljskem. Danes so jih na krajši slovesnosti svečano predali v uporabo. V Krki so na pobudo Sveta za reanimacijo slovenskemu prostoru že leta 2005 podarili 34 tovrstnih naprav, in sicer medicinskim ekipam oddaljenih zdravstvenih domov oz. zdravstvenih postaj ter različnim slovenskim ustanovam, kjer je dnevno veliko ljudi, npr. lekarnam, športnim in kongresnim dvoranam in drugim. Skupaj je Krka tako namestila že 48 naprav, od tega jih je 19 nameščenih v objektih skupine Krka. Za preživetje bolnika z nenadnim srčnim zastojem in njegovo nadaljnjo kakovost življenja je izjemnega pomena hitro in pravilno ukrepanje. Zato je pomembno ne le, da se avtomatske defibrilatorje namesti, ampak tudi, da se čim več ljudi nauči tehnike oživljanja in rokovanja z njimi. Le z osnovnim srčnim oživljanjem, ki ga lahko izvaja tudi laik, in z uporabo avtomatskega defibrilatorja namreč lahko, medtem ko je urgentna medicinska ekipa na poti do bolnika, začasno vzdržujemo bolnika pri življenju.  Zato so v Krki donacije defibrilatorjev pospremili z brezplačnimi tečaji oživljanja in prve pomoči, na katerih so se udeleženci naučili tudi uporabe defibrilatorja. Od leta 2005, ko so podarili prve naprave, so izobrazili že 1554 oseb. Tečaje so organizirali tako za osebje v lekarnah, receptorje, varnostnike posameznih ustanov, gasilce pa tudi za številne krkaše. V okviru letošnjega Krkinega tedna humanosti in prostovoljstva pa so skupaj z Društvom za zdravje srca in ožilja organizirali tečaje oživljanja tudi za medicinsko osebje v domovih starejših občanov.
Prof. dr. Marko Noč, specialist interne medicine in predstojnik Centra za intenzivno interno medicino v Kliničnem centru v Ljubljani je navzočim prikazal uporabo te naprave in jih simbolno predal v uporabo. Krkina medicinska direktorica Breda Barbič Žagar pa je predstavila pomen hitre pomoči in oživljanja pri nenadnem srčnem zastoju.

Kako uporabljamo avtomatski defibrilator?
Avtomatske naprave je treba le namestiti na bolnika in vklopiti, saj motnjo srčnega ritma prepoznavajo same in po potrebi sprožijo elektrošok. Reševalca-laika taki defibrilatorji vodijo pri oživljanju z jasnimi zvočnimi navodili.

Krkino poslanstvo je omogočati ljudem zdravo in kakovostno življenje. Z nakupom defibrilatorjev in z usposabljanji ljudi, ki bodo rokovali z njimi, bodo omogočili hitrejšo in uspešnejšo pomoč posameznikom, ki se bodo morda zaradi nenadnega zastoja srca znašli v življenjski stiski, ter  s tem še oplemenitili svojo skrb za zdravje ljudi.

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se