Print header

Zelen ne pomeni biti nekoristen

09.07.2013

Poročilo o opravljenem prostovoljskem delu prostovoljcev v projektu Sadeži družbe

S šolskim letom se je do septembra zaključil tudi projekt Sadeži družbe, ki ustvarja in krepi vezi med mladimi in starejšimi. Je projekt vzgoje v strpnost, solidarnost in medsebojno razumevanje. Temelj projekta je prostovoljsko delo mladih za starejše, ki živijo doma, in starejših za mlade, s povezovanjem šol in društev upokojencev.
V šolskem letu 2012/2013 je bilo v Sadeže družbe vključenih 82 šol, društev upokojencev in drugih organizacij, ki izvajajo medgeneracijske programe.
Vsako leto učenci in prostovoljci, kot tudi njihovi mentorji, ki so ključnega pomena pri spodbujanju medgeneracijskega prostovoljstva, v projektu Sadeži družbe prejmejo priznanje in zahvalo za opravljeno prostovoljsko delo.
Letos smo priznanje podelili 399* prostovoljcem, ki so skupno opravili več kot 11.474 ur prostovoljskega dela. Pri medgeneracijskem prostovoljstvu jih je spodbujalo 41 mentorjev.
Pri opravljanju prostovoljskega dela sta se izkazala predvsem učenca Osnovne šole Kuzma, Kevin Gomboc s 191 opravljenimi urami in Manuel Časar, večletni prostovoljec v Sadežih družbe, s 161 opravljenimi urami.
Z visokim številom opravljenih prostovoljskih ur posameznega učenca se lahko pohvalijo tudi na Osnovni šoli I Murska Sobota, kjer je kar pet učencev opravilo med 79 – 123 ur prostovoljskega dela.
Z najvišjim številom prostovoljcem, ki so v tem šolskem letu opravljali prostovoljsko delo, pa se lahko pohvali Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna, kjer je pod mentorstvom Anice Emili Podboj prostovoljsko delo opravljalo 168 dijakov, od tega jih je kar 78 opravilo več kot 24 ur prostovoljskega dela.
Vsem prostovoljcem in mentorjem se iskreno zahvaljujemo za njihovo sodelovanje, predvsem pa za izjemno opravljeno delo na področju medgeneracijskega prostovoljstva v okviru projekta Sadeži družbe.Helena Liberšar, Slovenska filantropija, koordinatorica projekta Sadeži družbe

* Število je podano na podali prejetih podatkov 28 šol in organizacij, pogoj pa je bil, da posamezni učenec oziroma prostovoljcev opravi vsaj 24 ur prostovoljskega dela na leto, kolikor jih predpisuje Zakon o prostovoljstvu.

O aktivnostih, ki so se izvajale v okviru Sadeži družbe, si lahko preberete na spodnjih povezavah:

Aktivnosti OŠ Duplek v projektu Sadeži družbe

Prostovoljci na Osnovni šoli Šalovci sodelujejo v projektu Sadeži družbe že vrsto let.

Projekt Sadeži družbe na OŠ Trzin

Prostovoljsko delo s starostniki

Pomagati je lahko tudi zabavno

IZKUŠNJE ŠOLARJEV PROSTOVOLJCEV OŠ MAKSA DURJAVE Z OBISKA STAREJŠIH OBČANOV

Prostovoljstvo na OŠ Mozirje

Aktivni prostovoljci na OŠ Orehek

Prosta volja je najbolja

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se