Print header

Društvo Prestop - prejemnik ključnega priznanja za kolektivno delo in naziv Naj prostovoljski projekt 2012

26.07.2013

Andreja Lamut iz Društva Prestop nam je odgovorila na nekaj vprašanj v zvezi s prejetjem priznanja.

Kaj vam pomeni prejetje letošnjega priznanja?
Prejetje letošnjega priznanja za kolektivno delo in naziv Naj prostovoljski projekt nam pomeni potrditev, da delamo dobro in koristno. V Društvu Prestop smo priznanja izredno veseli. Prav tako smo dobili dodatno motivacijo, da delamo še naprej in še bolje. Veseli smo, da je delo z zaprtimi osebami cenjeno in da si takšen projekt zasluži naziv Naj prostovoljski projekt.Kaj vam je pri projektu pomenilo največji izziv?
Na samem začetku je bil izziv že sam vstop v Zavode za prestajanje kazni zapora, saj so to zaprte institucije, v katere ni lahko priti. Poleg tega pa je pri projektu največji izziv pridobivanje financ za materialne in potne stroške. Ker smo mlado društvo, še nismo tako uveljavljeni. Prav tako pa populacija zaprtih oseb žal ni na prvem mestu v naši družbi.

Koliko prostovoljcev sodeluje pri projektu in kdo so prostovoljci?
V projektu sodeluje približno 19 aktivnih prostovoljcev ter 7 ustanoviteljic Društva, ki smo ravno tako prostovoljke. Prostovoljci smo večinoma študentje različnih družbenih in naravoslovnih smeri ter nekaj diplomantov, ki si vzamemo čas za pomoč sočloveku. Za takšno delo smo se odločili predvsem zaradi pridobivanja novih izkušenj in izzivov, pri delu pa vztrajamo, saj opažamo premike v pozitivno smer, v veselje pa so nam tudi spodbudne povratne informacije samih zaprtih oseb in zaposlenih v zavodih.

Kakšna pravzaprav je populacija zapornikov in kako zgleda delo z zaporniki?
Populacija zaprtih oseb je zelo različna, stari so od 18 let naprej. Še vedno so ti ljudje v naši družbi močno stigmatizirani, ravno zato pa sem nam zdi pomembno, da se z njimi ukvarjamo in razbijamo stereotipe. Delo z zaprtimi osebami je zelo zanimivo in pestro. Vedno se skupaj z njimi dogovorimo, kako bodo potekale delavnice in kakšne bodo teme delavnic. Pri delu se velikokrat srečamo s kakšnimi predsodki, ki s pridobivanjem izkušenj izginjajo. Delo z zaprtimi osebami pomeni ravno to – spoznavanje teh ljudi, na podlagi tega pa oblikovanje nove slike o njih.

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se