Print header

Prostovoljci do višje denarne socialne pomoči?

21.08.2013 Slovenska filantropija

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je objavilo predlog Zakona o spremembah in dopolnitvi Zakona o socialno varstvenih prejemkih.

Predlagali so zakonodajno rešitev, s katero bi se prostovoljsko delo po Zakonu o prostovoljstvu prištelo med dela, ki posameznika prištejejo med delovno aktivne posameznike, kar bi pomenilo, da bi se mu iz naslova prostovoljstva povečala denarna socialna pomoč. Na Slovenski filantropiji smo ta korak pozdravili in podali dodatne predloge.

Prostovoljsko delo je v prvi vrsti v korist drugih posameznikov, skupnosti, družbe, ob tem pa prostovoljci pridobivajo zelo pomembne delovne veščine, znanja, pa tudi življenjski optimizem ter smisel. Predlog uvrstitve prostovoljcev med delovno aktivno populacijo dojemamo kot priznanje države, da prostovoljci opravljajo pomembne naloge, ki so enakovredne plačanim nalogam.

Ob tem se nam pojavlja tudi vprašanje smiselnosti delitve višine zneska na dva dela glede na število opravljenih prostovoljskih ur. Visoko število prostovoljskih ur lahko celo pripelje do zlorabe prostovoljskega dela, zato na Slovenski filantropiji predlagamo, da se prizna dodatni koeficient 0,28 za vse prostovoljce, ki imajo sklenjeni pisni dogovor o prostovoljskem delu.

Predlog zakona je še v pripravi.

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se

Slovenska filantropija FIHO
mddsz MJU
Euskladi.si Creatim Ržišnik Perc
Dostavljalec
Copyright © 2021 Slovenska filantropija, vse pravice pridržane | Politika varovanja zasebnosti | PiškotkiProdukcija: Creatim