Print header

Izbrani so najboljši poletni utrinki

06.09.2013

Do konca avgusta smo na Slovenski filantropiji zbirali prostovoljske utrinke poletja. Veseli nas, da se je v naših nabiralnikih nabralo kar nekaj zanimivih zgodb in fotografij z vaših akcij, taborov in delavnic. Vsem prostovoljcem in organizacijam se najlepše zahvaljuejmo!

Odločitev je bila težka, kajti vsak poslan utrinek je ganljiv in po svoje edinstven.

Za Naj utrinke letošnjega poletja smo izbrali: Društvo Altra, Društvo za zaščito živali ter utrinek prostovoljke Marte Satler, ki so nas s svojimi vsebinami in fotografijami najbolj prepričali. Čestitamo!

Sicer bi lahko med zmagovalce uvrstili vse, ki organizirate prostovoljske delavnice, tabore, srečanja in s tem opravljate dobra dela in se zavedate družbene odgovornosti.

Poletni prostovoljski tabor Društva Altra: Marindol ob Kolpi

Poletni tabor v Marindolu ob Kolpi v okviru društva Altra izvajajo že 13 let. Namenjen je osebam s težavami v duševnem zdravju in njihovim bližnjim in traja 8 dni.
 
"Udeleženci so bili po nameščeni v že postavljenih šotorih ali v skupnih spalnicah v Domu kranjskih tabornikov v vasi Marindol ob Kolpi. Prostora je bilo dovolj. Po želji so se lahko udeleževali različnih aktivnosti, vožnje z dobro opremljenimi kolesi po Beli Krajini, vožnje s kanuji po Kolpi, vsak večer so se lahko družili ob tabornem ognju, nabirali suhega vejevja za večerni ogenj, se udeleževali skupin za samopomoč, iger z žogo, badmintona, namiznega tenisa, slikarske delavnice, družabnih iger, iger s kartami, šaha ...
Taborjenje v šotorih, samoorganizacija, aktivnost uporabnikov in prostovoljcev, pristna povezava z naravo, aktivnosti v naravi, prijetno, domače in sproščeno vzdušje so tiste značilnosti, zaradi katerih naši uporabniki radi hodijo prav na ta tabor. Letos se jih je udeležilo 33. Tabora s takšnim naborom aktivnosti ne bi bilo mogoče izpeljati brez prostovoljcev, med njimi so tudi takšni, ki po dolgotrajnem okrevanju želijo svojo izkušnjo podeliti z drugimi in jim pomagati na njihovi poti in spodbujati k samopomoči."

Poletni utrinki Društva za zaščito živali Ljubljana

V soboto, 22. junija, smo prostovoljci Društva za zaščito živali Ljubljana združili moči z ekipo borilnih veščin DBMA Slovenia in v parku Tivoli priredili dobrodelen dogodek Howl @ the Moon. Poletje smo pozdravili s tuljenjem v luno.

Pozornost smo posvetili konceptu moči in odgovarjali na vprašanja, kdaj smo zares močni kot posamezniki in kot ekipa. Pri tem sta nam pomagala dva strokovnjaka: mag. Blaž Suhač, trener socialnih kompetenc po metodi Adler Social Coaching, ki je predstavil čustva oz. emocije kot sprožilce naših dejanj in razložil razliko med jezo in sovraštvom, in dr. Miha Krofel, strokovnjak za volkove, ki je pojasnil, kako je strukturiran trop volkov in zakaj volk človeku ne predstavlja grožnje.

Med dvoboji članov ekipe DBMA Slovenia je potekal tudi dobrodelni srečelov, na informativno-prodajni stojnici društva pa so bili na voljo tudi izdelki iz spletne trgovine Nakupi iz srca in posebne tematske majice z motivom in sloganom Volk človeku človek.

Na dogodku smo prišli do zaključka, da je za močnejšega posameznika in družbo dobro, da vsaka oseba ozavesti svoja čustva in jih izrazi na primeren način. V nasprotnem primeru pogosto pride do zlorabe moči oziroma nasilja nad šibkejšimi. Da se to ne bi dogajalo, je dobro pogledati vase in prepoznati svoja čustva in reakcije, ki jih sprožajo. Le tako jih lahko preobrazimo na način, ki je v naše in širše dobro. Šele s tem smo sposobni dejanj, ki gradijo boljši jutri za človeka in živali.

Prostovoljski utrinek: AKCIJA MRAV 2013

Gospa Marta Satler nam je poslala zanimivo zgodbo prostovoljenja v Bosanskih piramidah:

"Vas zanimajo davna zgodovina, arheologija, geologija, astronomija, fizika in zaenkrat znanstveno še nerazložljive energije? Si želite biti v središču novih odkritij?
Ste že slišali, da so v Bosni odkrili piramide?  Veste, da so za zdaj  največje in najstarejše na svetu? Če ne vrjamete je najbolje, da greste pogledat v Visoko!

V Dolini piramid v kraju Visoko pri Sarajevu že četrto leto potekajo 14 dnevne prostovoljske akcije Mrav. Mene je presenetilo, da se o piramidah v medijih skoraj ne govori, zato sem že lani septembra šla tja naogled in 3.mednarodno konferenco o piramidah. Bilo je zelo zanimivo, po predavanjih se je na odru poslovila tudi predzadnja prostovoljska skupina akcije Mrav 2012. V treh letih je tam delalo nekaj sto prostovoljcev iz 52 držav in z vseh kontinentov.

Tam je leta 2005 dr.sci. Semir Osmanagić – mednarodni strokovnjak za piramide, odkril dolino petih piramid, ki jih je poimenoval: Piramida Sonca, Piramida Meseca, Piramida Zemlje, Piramida Zmaja in Piramida Ljubezni.
Odkar pomagajo prostovoljci, dela pod zemljo potekajo hitreje, na piramidah pa je odkopanih več ploščadi, kar buri duhove egiptologov širom po svetu. Opravljenih je mnogo meritev energij, zvoka, sestave in kakovosti zraka, vode, različnih materialov na katere naletijo med izkopavanji in karbonskih analiz organskih materialov, s katerimi določajo starost tunelov in piramid.

To je edino arheološko najdišče na svetu, popolnoma odprto za vse, ki želijo biti v središču dogajanja.
Zdelo se mi je, da je to treba doživeti od blizu in tako sem se prijavila za letošnjo drugo izmeno Akcije Mrav in bilo je res razburljivo. Bilo nas je 35 v starosti od 22 do 70 let,  iz sedemnajstih držav in petih kontinentov. Po ogledu kompleksa smo se lahko sami odločili, kje bi najraje delali: v tunelu Ravne, popravljali stopnice in poti za lažji dostop na piramide Sonca, Meseca in Zemlje, odkrivali nove ali čistili že odkrite ploščadi na teh piramidah, opravljali različne meritve ali delali v laboratoriju.

Kot večina prostovoljcev sem tudi jaz za začetek izbrala tunele – pod zemljo je bilo prijetno hladno, bilo nas je veliko, zato je bilo zabavno in bili smo na čelu novih odkritij. Čistili smo glavni tunel, ki globoko pod zemljo skozi konglomeratni masiv pelje do 2,5 km oddaljenega središča Piramide Sonca. Ta je očiščen, rudarsko podprt in osvetljen na dolžini nekaj sto metrov, da lahko varno celo leto sprejema radovedne turiste. Na vsakih nekaj metrov pa so očiščeni tudi stranski tuneli. Vseh tunelov je več deset kilometrov in na podlagi globinskega slikanja iz zraka predvidevajo, da so zelo razvejani in razporejeni v treh nivojih. Nekoč v davnini so bili zasuti s peskom in zazidani s kamnitimi zidovi, kar je zdaj treba odstraniti. Do zdaj je pod  Piramido Sonca očiščenih že 980 m tunelov in posebno zanimivo je bilo delati prav na čelu tunela, kjer kvalificiran rudar počasi ločuje nasuti material od konglomeratne stene prvotnega tunela in se v konglomeratu naenkrat pojavijo obrisi novih tunelov. Takrat strokovnjak določi, kateri obok je v smeri proti središču piramide, ostale pa rudar pusti zasute.

Na piramidi Meseca in Zemlje smo čistili teren in popravljali poti - predvsem na stotine stopnic, ki jih je deževna pomlad hudo načela. Na vseh piramidah je na različnih manjših lokacijah že odstranjen gozd in več kot meter debela plast zemlje in se zdaj previdno čistijo plošče. Med njimi se išče organski material, da bi dokazali starost teh oblog.
Akcija Mrav je izjemna priložnost za vse ljubiteljske arheologe,  geologe, fizike in tiste, ki so senzibilni za energije okolja.
Bosanske piramide so arheološko delovišče, ki z odkritji vsak dan postavlja strokovnjakom iz vseh koncev sveta nova vprašanja. Kdo, kdaj, kako in zakaj je gradil te piramide in napravil pod njimi celo mrežo tunelov? Kdo je kasneje zasul tunele s peskom, da so postali neprehodni? Kakšna je bila v davnini vloga piramid širom po svetu? Samo na Kitajskem so jih v zadnjih letih odkrili že preko 300!"
 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se