Print header

2. Dan za spremembe v Idriji

07.10.2013

Slovenska filantropija je letos aprila že četrto leto zapored pripravila DAN ZA SPREMEMBE. To je akcija, s katero spodbujamo prostovoljske aktivnosti, ki prinašajo pozitivne spremembe. Letos so ji prvič dodali tudi humanitarno noto. 

Ker je bila aprilska akcija ob Dnevu za spremembe v Idriji zelo uspešna, so se odločili, da jo bodo ponovili v oktobru.

Prostovoljci Dneva za spremembe, osnovnošolci idrijske osnovne šole, starostniki Doma upokojencev Idrija ter prostovoljci Zavoda PET in društva Ambasadorji nasmeha so v soboto, 5. oktobra v centru Idrije zbirali sredstva za humanitarno akcijo Siti besed. Obiskal jih je tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je se je najprej udeležil delavnice Poslušam za pet Zavoda PET - Zavoda za terapijo s pomočjo psov, na katerem je s šolarji spoznavali inovativen način dela s terapevtskimi psi. Ob prireditvi je potekala tudi dobrodelna licitacija, katere izkupiček so podarili Zvezi prijateljev mladine Slovenije oziroma akciji Siti besed. V ta namen je predsednik republike daroval "legendarno majico #PahorEkipa." 

Idrijo so obiskali tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer ter predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik

Za učence in starostnike so organizatorji pripravili številne delavnice s kužki, kot so delavnica o sobivanju, negi psa in veterini. Spoznali so, kaj počne terapevtski pes, brali skupaj s kužki, telovadili, spoznavali pasja čutila, pasja pravila, izvedli orientacijski pohod "Od tačke do tačke" in izdelovali pasje igrače iz recikliranih materialov ter opozorilne table, ki bodo kasneje postale del zelenic v Idriji.

Na Osnovni šoli Idrija pa so teden dni pred dogodkom zbirali knjige, priročnike, učbenike, delovne zvezke, pobarvanke, družabne in miselne igre ter risalne pripomočke za namen akcije Siti besed. Zbrane predmete so lahko obiskovalci v zameno za donacijo vsaj pol evra dobili na tržnici, ki je potekala v okviru prireditve, zbrana sredstva pa bodo namenili za šolsko prehrano socialno ogroženih osnovnošolcev v idrijski občini.

Namen humanitarne pobude Siti besed je poskrbeti, da v slovenskih šolah noben otrok ne bo ostal brez malice ali kosila. S tokratno akcijo bodo pri plačilu šolskih obrokov pomagali socialno ogroženim osnovnošolcem v Idriji.

Organizatorji naslednjo akcijo obljubljajo že v decembru. 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se