Print header

Če padem me vedno kdo pobere – Kako z medgeneracijskimi aktivnostmi do boljše komunikacije

02.10.2013

V torek, 1. oktobra 2013 je v prostorih Cankarjevega doma potekalo tematsko medgeneracijsko usposabljanje »Če padem me vedno kdo pobere«, ki ga je pripravila Slovenska filantropija.

Preden se lahko sploh lotimo priprave medgeneracijske aktivnosti, je potrebno najprej razumeti kaj predstavlja medgeneracijsko sodelovanje. Definicija medgeneracijskega sodelovanja nam lahko pomaga vzpostavili dobro komunikacijo med generacijami.

Uradne definicije področja v Sloveniji nimamo, so pa se udeleženci usposabljanja strinjali, da »medgeneracijsko sodelovanje vključuje vse aktivnosti, ki spodbujajo dialog med generacijami in nudijo podporo med posamezniki različnih generacij. Medgeneracijsko sodelovanje je soustvarjanje, prenos znanja in izkušenj med različnimi generacijami, je delovanje za večjo solidarnost in ostrenje posluha za sočloveka ter odpoved zgolj sebičnim ciljem«.

Ne glede na starost lahko človek vedno veliko pridobi v odnosu medgeneracijskega sodelovanja. Gre za prenos znanja in izkušenj, za pridobivanje socialnih, komunikacijskih in drugih kompetenc. Nemalokrat je tudi komunikacija med generacijami, predvsem med vnuki/otroki in starimi starši/starejšimi veliko bolj sproščena, hkrati pa se pogovarjajo o temah, o katerih se sicer doma ne bi ali se ne smejo (npr. pri obisku doma starejših se otroci seznanijo tudi s smrtjo, ki je sicer pogosto tabu tema v domačem in tudi družbenem okolju).

Različne generacije, predvsem v svetu hitro razvijajoče se tehnologije, predstavljajo že skoraj svoje kulture. In če poudarjamo pomembnost medgeneracijskega dialoga, potem je tudi komunikacija v medgeneracijskih interakcijah, odnosih še kako pomembna.

Pri komunikaciji v medgeneracijskih odnosih je zelo pomembno, da uporabljamo tako imenovane povezovalne navade, kot so: podpiranje, opogumljanje, poslušanje, sprejemanje, zaupanje, spoštovanje in pogovor o razlikah, ki krepijo spoštljiv odnos. Izogibamo pa se razdiralnih navad, ki temeljijo na pozicijah moči ali manjvrednostnem odnosu kot so: kritiziranje, obtoževanje, pritoževanje, nerganje, grožnje, kaznovanje in podkupovanje. 
Če upoštevamo motivacijo posameznikov za sodelovanje v medgeneracijskih programih, lahko te zares kakovostno zastavimo. Ljudje smo notranje motivirani, kadar opravljamo stvari, ki se nam zdijo smiselne in pomembne, imamo priložnost, da smo kreativni, da delamo z ljudmi, ki nas pri tem podpirajo in se za delo, ki ga opravljamo čutimo dovolj kompetentne.
In ne pozabite, pri medgeneracijskih dejavnostih je v prvi vrsti pomembna predvsem vsebina, ki vse pritegne in je skupna tako mladim kot starejšim. Pomislimo le na številne medgeneracijske prvine v naših vsakdanjih aktivnostih, ki jih ne opredeljujemo kot medgeneracijske, pri njih pa sodelujejo vse generacije: čistilne akcije, planinski izleti, družinski pikniki in druge.

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se