Print header

Podeljena najvišja priznanja za delo v humanitarnih organizacijah

18.10.2013

17. oktobra 2013, so bila na 4. Kongresu slovenskih humanitarnih organizacij v Novem mestu drugič podeljena najvišja priznanja za delo v humanitarnih organizacijah. Najvišje priznanje za humanitarne delavce, kipec dobrote, je prejela prim. Marija Vegelj Pirc, dr. med. , ustanoviteljica in predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije.

Podeljenih je bilo še 6 priznanj za dolgoletna udejstvovanja v humanitarnih organizacijah in prispevke k razpoznavnosti in spoštovanju humanitarnega dela:
Zalki Klemenčič, Območno združenje Rdečega križa Metlika
Zdenki Koser, Društvo Ozara Slovenija
Ludviku Kordežu, Rdeči križ Slovenije
Ljubislavi Škibin, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
Aleksandri Torić Gorup, Zveza koronarnih društev in klubov Slovenije
• glasbeniku Adiju Smolarju

Obrazložitve nagrad si oglejte tukaj.

Častni pokrovitelj kongresa je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Na kongresu so bili predstavljeni tudi primeri dobre prakse delovanja in sodelovanja humanitarnih organizacij. Glavni poudarek kongresa je bil na pomembnosti sodelovanja med humanitarnimi organizacijami in tudi drugimi institucijami, saj je le tako možno uspešno reševati stiske posameznikov.
Na kongresu je bil predstavljen tudi zbornik Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Slovenije z naslovom Problematika revščine in kako jo reševati. V zborniku so zbrani prispevki strokovnjakov, ki se ukvarjajo z družbenimi spremembami, delujejo znotraj humanitarnih organizacij ali razvijajo nove koncepte za bolj pravično razdelitev dobrin in trajnostno politiko. Predstavljeni so tudi rezultati raziskave med humanitarnimi organizacijami. Eden izmed odmevnejših rezultatov raziskave je, da je v letu 2012 vsaj 744.000 oseb vsaj 1-krat potrebovalo pomoč humanitarnih organizacij. Potrebe uporabnikov humanitarnih organizacij se spreminjajo in postajajo vse večje. Primeri, ki jih humanitarne organizacije rešujejo v okviru svojih programov, so v zadnjih nekaj letih postali kompleksnejši, opazna je porast duševnih stisk in slabše finančno stanje uporabnikov. Število uporabnikov se je povečalo, humanitarne organizacije pa so zaznale tudi nove skupine uporabnikov, ki se pred krizo niso obračale na njih.
Sporočilo kongresa je, da je potrebno resno pristopiti k reševanju naraščajoče revščine v Sloveniji. Humanitarne organizacije, ki so glas svojih uporabnikov, nameravajo nadaljevati z opozarjanjem na neustrezne rešitve, katerih posledica bi bilo slabšanje položaja njihovih uporabnikov in večanje socialnih stisk.

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se