Print header

Ambulanto Pro bono že tretje leto podprla družba MSD

15.10.2013

Ambulanto s posvetovalnico za osebe brez urejenega zdravstvenega zavarovanja že tretjo leto podpira farmacevtska družba MSD. Ambulanti Pro bono je letos podarila 5.000 eur namenjeno dodatni socialni skrbi uporabnikov Svetovalnice in Ambulante za osebe brez urejenega zdravstvenega zavarovanja.

Ambulanta Pro bono, ki so jo leta 2001 ustanovili Slovenska filantropija, Mestna občina Ljubljana, Zdravstveni dom Ljubljana in Župnijska Karitas Štepanja vas, je namenjena osebam v socialni in materialni stiski, ki nimajo urejenega osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Uporabniki ambulante Pro bono so najpogosteje brezdomci, nekateri tujci, tako imenovani »izbrisani«, delavci migranti, bivši samostojni podjetniki. Ti ljudje so večinoma odrasli ljudje s številnimi težavami, ki jih niso znali ali mogli reševati sami.

Uporabniki, ki obiščejo ambulanto prvič, pridejo, ker potrebujejo zdravniško pomoč. V Ambulanti Pro bono prostovoljsko dela 39 zdravnikov specialistov, 4 medicinske sestre in več študentov farmacije, ki skoraj tisoč ljudem nudijo brezplačno zdravstveno oskrbo. Vodja ambulante Slovenske filantropije in zdravnik prostovoljec dr. Aleksander Doplihar je povedal, da s sodelavci že desetletje poskušajo opraviti veliko koristnega dela in je ponosen, da ja družba MSD s sponzorstvom priznala njihovo delo in trud.

Uporabniki ambulante so deležni brezplačne zdravstvene in socialne pomoči, lahko se stuširajo, dobijo sveže spodnje perilo, oblačila in obutev, po potrebi dobijo tudi zdravila in higienske pripomočke. Socialna delavka, zaposlena pri Slovenski filantropiji, jim pomaga pri urejanju dokumentov, nudi najrazličnejše informacije in psihosocialno pomoč, pomoč in zagovorništvo pri uveljavljanju različnih pravic v drugih institucijah, urejanju denarne socialne pomoči, ne nazadnje tudi topel pogovor veliko zaleže.

Ljudi, ki ostanejo brez zdravstvenega zavarovanja, je iz dneva v dan več. Direktor družbe MSD Mark Ypinga dodaja: "V MSD-ju družbeno odgovornost podjetja jemljemo zelo resno. V skladu s tem že nekaj let sredstva namesto za novoletne voščilnice in darila namenimo v humanitarne namene. Časi, v katerih živimo, so najmanj naklonjeni prav socialno najšibkejšim, zato je neovirano delovanje ambulante nujno in smo ponosni, da smo že tretje leto njen generalni sponzor."

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se