Print header

Delavnice za prostovoljno socialno delo

13.12.2013

V mesecu novembru in decembru je Slovenska filantropija na Srednji zdravstveni šoli Ljubljana za prve in druge letnike izvajala delavnice za prostovoljno socialno delo.

Dijaki so se seznanili s Slovensko Filantropijo in delom prostovoljca ter iskali odgovore na vprašanja: Kdo je prostovoljec? Zakaj je nekdo prostovoljec? Kaj dela prostovoljec? Kdo NI prostovoljec? Kaj mi lahko prispevamo k prostovoljstvu?

Dijaki so ob razmišljanju in pogovoru sami iskali definicijo - razlago za prostovoljno delo. Ob različnih mnenjih so se uskladili in razložili, da se moraš za Prostovoljno delo odločiti sam, kot prostovoljec; če delaš kot prostovoljec, rad delaš, rad pomagaš in za to delo ne pričakuješ plačila; prostovoljno delo je vedno usmerjeno v dobro in v korist nekoga drugega ... Prostovoljec je enako pomemben kot uporabnik. Za kakovostno delo prostovoljca je pomembna dobra volja, ki pa ji mora slediti znanje in usposabljanje ... Delo prostovoljca mora biti v skladu z interesi prostovoljca in uporabnika.
Trditev vseh sodelujočih v skupini je, da prostovoljec daje pomoč, aktivno delo, znanje, čas, razumevanje in s tem tudi kot prostovoljec dobi, pridobi izkušnje, novo spoznanje, prepričanje, osebno zadovoljstvo, da lahko nekomu pomagaš in tudi nova znanja.
S tem, ko nekomu pomagamo, mu damo možnost, da pomaga sebi. svojemu uporabniku damo možnost, da nekaj naredi za sebe. Velikokrat pomagamo spontano, brez načrta kar tako npr. starostniku v trgovini, ali slepemu, invalidnemu ... 

Če se odločimo biti prostovoljec, moramo veliko delati na sebi.

Izjave dijakov po izvedeni delavnici:

"Seminar mi je všeč, ker smo se veliko smejali, pokazali svoje igralske sposobnosti in se ob tem nasmejali. Najbolj všeč mi je bilo, ko smo se pogovarjali v paru in izmenjavali mnenja. Izvedeli smo še več o Prostovoljnem delu, kar nam bo prišlo zelo prav."

"Seminar mi je bil zelo všeč. Najbolj všeč pa mi je bilo, ko smo delali v parih. prepričana sem, da nam bo to v prihodnosti prišlo zelo prav. Nekateri sploh niso vedeli kaj prostovoljci delamo in kako to delo poteka.
S tem imava že kar nekaj izkušenj a nama je bilo zelo všeč. Bilo je zanimivo, zabavno in poučno. Pridobili sva nova znanja tudi za delo, ki ga kot prostovoljki že opravljava."

"Današnje predavanje je bilo zelo zanimivo predvsem zato, ker ni bilo samo predavanje kot ponavadi, ampak smo imeli zabavnejšo obliko učenja- delo v skupini in delo v paru. Želim si tako pučnega dela tudi na drugih področjih, na kakšno drugo temo."

"Seminar mi je bil všeč. Bilo je poučno. Izvedela sem veliko novega, čeprav že delam kot prostovoljka."

"Na delavnici PSD mi je bilo všeč. Izvedela sem veliko novega. Sedaj bom še rajši prostovoljka, le da se bom še bolj potrudila, da bom svoje delo kvalitetno in odgovorno opravljala."

"Predavanje mi je bilo zelo všeč. Ko bom imela čas in voljo za opravljanje takega dela, bom tudi sama postala prostovoljka."

Nikica Grkman

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se