Print header

Star papir za novo upanje 2014

14.04.2014

V okviru letošnje vseslovenske akcije Star papir za novo upanje 2014, ki nima le okoljevarstvenega namena, temveč tudi dobrodelnega, je v organizaciji Društva Ekologi brez meja in podjetja Dinos v soboto, 12. aprila 2014, v Ljubljani v BTC City, na prizorišču glavnega sponzorja akcije, potekal osrednji dogodek projekta Papirnati dan. Pridružili pa so se jim tudi drugje po državi: v Zavodu Artmar v Mariboru in v vseh enotah podjetja Dinos. Na dogodku so razglasili tudi zmagovalni predlog natečaja, nominiran s strani Planinske zveze Slovenije, ki bo za odstranjevanje škode in nevarnosti na planinskih poteh prejela 40 % del sredstev od zbranega papirja. V akciji, ki poteka pod geslom Mi zbiramo!, lahko vsi še do konca aprila dodate svoj list k boljšemu svetu.

S projektom Star papir za novo upanje, ki bi ga šaljivo lahko poimenovali tudi Novo upanje za star papir, so organizatorji želeli sporočiti, da tudi za star papir obstaja neko novo upanje, saj ima papir svojo vrednost. Akcijo zbiranja starega papirja je podprla družba BTC, ki tudi na tak način v sklopu strateškega projekta Misija Zeleno sledi strategiji trajnostnega razvoja in krepi družbeno odgovornost. Logistično pa je projekt poleg podjetja Dinos z brezplačnim odvozom in razrezom papirja podprla tudi3R iniciativa.

Namen osrednjega dogodka Papirnati dan pa je bil vizualni prikaz vrednosti starega papirja, zato se je na dogodku v Ljubljani v BTC City ves čas zbiral star papir, ki so ga kreativci in obiskovalci dogodka uporabili pri ustvarjanju različnih izdelkov iz starega papirja. Prvih 500 obiskovalcev, ki so prinesli vsaj 5 kg starega papirja, pa so za svoj trud za nagrado prejeli zvezek podjetja Vipap Videm. Osrednjo nit dogodka je predstavljalo izdelovanje velikega papirnate skulpture, ki je bila vidna iz ptičje perspektive. Industrijski oblikovalec Andraž Tarman je iz odpadnih plakatov in kartona oblikoval pisalno mizo s tiskalnikom, ki je za seboj puščal papirno sled – 3D napis. Papirnati 3D napis, ki je razkril zmagovalca natečaja, so z Andraževo pomočjo postavili obiskovalci in prostovoljci. Težko pričakovan trenutek je napočil ob 15. uri, ko so organizatorji projekta Star papir za novo upanje 2014 na odru slovesno razglasili zmagovalni predlog natečaja. Okvirna tema letošnjega natečaja je bila pomoč Sloveniji po veliki naravni nesreči, ki je februarja letos z žledolom in kasneje še s poplavami opustošila Slovenijo. Največ glasov je na javnem glasovanju prejelpredlog Planinske zveze Slovenije, ki bo za odstranjevanje škode in nevarnosti na planinskih poteh prejela 40 % sredstev od zbranega papirja. Delo bodo izvajali markacisti Planinske zveze, ki so ustrezno usposobljeni v dogovoru z lastniki zemljišč. Svoje delo opravljajo prostovoljno, kljub temu pa na delovnih akcijah nastajajo stroški za nakup in vzdrževanje ustreznega orodja, varnostne opreme, potni stroški in stroški prehrane. Iskrene čestitke!

Andraž je poskrbel tudi za izdelavo posebnih papirnatih miz, ki so jih na dogodku uporabljali v sklopu kreativnih delavnic in drugih aktivnosti za vse starostne skupine. Z Nino Polak so obiskovalci izdelovali ogrlice iz perlic, ki so v celoti narejene iz starega papirja, predvsem iz rabljenih koledarjev in revij, oblikovalka Katarina Mrvar (Zvezdne podobe) je pokazala, kako se lahko iz starega papirja z malce domišljije ustvarijo zanimive skodelice za drobnarije, Nataša Brunec iz Ars Origami pa je navduševala z različnimi motivi spomladanskih cvetlic s pomočjo tehnike origami. Najmlajši obiskovalci dogodka so odkrivali skrivnosti Papirnatega mesta, za katerega je skrbela ekipa dijakov in dijakinj Gimnazije Ledina, skupaj z Otroškim centrom Beti in Cej pa so lahko v kotičku, ki je ponujal tudi varstvo otrok, izdelali posebna velikonočna darilca in se s papirnato športno-animacijsko zabavo tudi razmigali.

Na odru se je odvijal pester glasbeni program, ki ga je moderiral Andrej Težak – Tešky. Nastopili so Regina, Aynee, GIS Muzikaviva, Johnny's band, Žvali in 5 letnih časov. Papirnatega dneva so se udeležili tudi nekateri ambasadorji dogodka in tako so imeli obiskovalci dogodka odlično priložnost za klepet ter druženje s telovadcem Mitjo Petkovškom in pevko Regino.

PAPIRNATI DAN DRUGOD PO SLOVENIJI

Papirnati dan pa se ni odvijal le v Ljubljani. Na ta dan so imele poslovalnice podjetja Dinos med 7. in 18. uro po celi državi dan odprtih vrat z namenom dostave starega papirja vsem tistim, ki sicer papirja v času celotne akcije na druge lokacije zaradi različnih razlogov niso mogli dostaviti. Prav tako so lahko obiskovalci na ta dan na vodenih ogledih od blizu spoznali proces njihovega dela. V okviru prireditve ARTMAR No. 13 pa so organizatorji dogodka Zavod Artmar kljub spomladanskim vremenskim nevšečnostim s pomočjo obiskovalcev pod vodstvom Artmarovke Nine na Grajskem trgu v Mariboru izdelovali simbolična papirnata drevesa iz starega papirja. Pod okriljem Zveze prijateljev mladine pa so potekale tudi ustvarjalne delavnice iz starega papirja.

AKTUALNO
● Na zbirnih točkah in enotah podjetja Dinos lahko do konca aprila oddate star papir. Prav tako lahko papir oddate v zabojnik Star papir za novo upanje 2014, ki stoji v BTC City v Ljubljani zraven Dvorane A. Poleg tega se v BTC City v kletnih prostorih Dvorane A nahaja tudi t. i. Papirnata točka.

● Prijavni rok za vse ustanove je podaljšan do 15. aprila. Prijavljene vzgojno-izobraževalne ustanove bodo za nagrado prejele polovico vseh finančnih sredstev, zbranih s pomočjo starega papirja. Tista, ki bo zbrala največ papirja, pa bo prejela posebno nagrado – ogled gledališke predstave Ta čudovita zemlja, ki jo poklanja Studio Anima.

● Vesela novica z obale: Zbiralno akcijo starega papirja so zelo uspešno zaključili v Hotelih Bernardin, kjer so zbrali neverjetnih 11.220 kg starega papirja, s čimer so zaradi brezplačnega odvoza in razreza papirja znatno prihranili. Naj bo to spodbuda tudi za ostala podjetja in organizacije, da se akciji pridružite.

● Organizatorji se držijo pravila, da se pri obveščanju o akciji ne tiska! Tako so vas k sodelovanju v akciji poleg jumbo plakatov vabili tudi zanimivi papirnati Tam-Tam paketki.

DODATNE INFORMACIJE:
● Sporočilo za javnost Papirnati dan / Fotografije iz dogodka Papirnati dan
● Gradivo za medije o projektu SPZNU 2014 / Spletna stran projekta: www.ebm.si/papir
● Ostale fotografije: jumbo plakati / papirnati Tam-Tam paketki / Papirnata točka
● Video: Trije kratki video posnetki z ambasadorji
● Več informacij: Karmen Wamberger, Društvo Ekologi brez meja: press@ocistimo.si, 040 255 433

Pri projektu je sodelovalo veliko prostovoljcev:

3R iniciativa, Ana Herman, Ana Hotko, Ana Klopčič, Andreja Kuhar, Anita Selčan, Anja Uršič, Bor Pungerčič, Boštjan Čibej, Breda Novotnik, Daniel Peter Sims, Darja Hrovatič, David Bradley, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Društvo Hiša, Društvo Šentmar, Ekološka umetniška tržnica Tal1t, Emanuela Hotko, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru, Gimnazija Kranj, Jaka Kranjc, Janja Stopar, Jernej Rebernik, Jon Bančič, Jožica Štokovnik, Katarina Lenaršič, Katja Polc, Klemen Stante, Ksenija Zečevič, Lara Jerkovič, Maja Mujdrica, Marko Mikulandra, Mateja Mavec, Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, Nadja Medvešek, Nataša Šuštaršič, Nika Cebin, OŠ I. Murska Sobota, Petra Erjavec, Rok Kržišnik, Simona Budna, Slavko Taras,Srednja trgovska šola v Ljubljani, Špela Hočevar, Tamara Dostanić, Tanja Ristič, Timotej Čepin, Uroš Peršolja, Urška Golob, Veronika Cencen, Vesna Mitrovič, Zavod Trajnostni park Istra.

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se