Print header

Danes je mednarodni dan prostovoljstva mladih

15.04.2014

Ali ste vedeli, da je danes mednarodni dan prostovoljstva mladih (Global youth service day)?

Kdo sploh so mladi prostovoljci in kaj so v resnici njihovi razlogi, da se odločajo za neplačano delo? To so vprašanja, ki jih postavljajo mnogi in večini od njih je skupno to, da niso prostovoljci in poskušajo razloge za prostovoljsko delo razumeti, jih popredalčkati, ovrednotiti. Ampak to je težko. Prostovoljsko delo namreč ni samo stvar razuma, ampak tudi srca. Mladi se odločajo za prostovoljsko delo, ker čutijo, da lahko storijo še nekaj za ljudi okoli sebe. Nudijo učno pomoč, aktivni so v taborniških in skavtskih organizacijah, obiskujejo starejše, jim pomagajo pri lažjih opravilih ter jih učijo računalniških spretnosti … Mladi skrbijo za zabavo, kulturno in športno udejstvovanje v mladinskih organizacijah, izvajajo najrazličnejše poučne in ustvarjalne delavnice, vodijo otroke na letovanja, organizirajo mednarodne projekte z mladimi iz drugih držav. Kot prostovoljci se razkropijo po vseh koncih sveta, raziskujejo svet, ljudi, nudijo pomoč kjer je potrebna ter vzpostavljajo vezi med različnimi narodi in kulturami. Mladi prostovoljci delajo vse to in še več. Gradijo most med generacijami v najrazličnejših društvih.

In ko mlade prostovoljce vprašajo, zakaj delajo brezplačno, se znajdejo pred zanimivim vprašanjem; pridobijo nešteto izkušenj za življenje, ki jih lahko opišejo in ovrednotijo. Ampak to ni vse, je le majhen delček prostovoljskega dela, saj lahko podobne izkušnje pridobivajo mladi tudi na druge načine. Če bi lahko ovrednoti življenjsko energijo, ki se pretaka ob prostovoljskem delu, bi lahko odgovorili na to vprašanje, ampak želimo, da ostane prostovoljstvo stvar srca. Tisto kar čutimo in ne samo razumemo.

Na facebook strani prostovoljstvo.org bomo objavili nekaj zgodb mladih prostovoljcev. V kolikor bi želeli z nami deliti svojo zgodbo, jo pošljite na mateja.princic@filantropija.org.

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se