Print header

15. Festival prostovoljstva

15.05.2014

Obveščamo vas, da se bliža vseslovenski 15. Festival prostovoljstva.

Pridružite se prostovoljcem v Črnomlju, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Velenju, Vipavi, Sežani: 19. – 25. maj 2014

Prostovoljke in prostovoljci v Sloveniji opravijo 5.538.795 ur dela, kar je po metodologiji izračuna za prostovoljsko delo več kot 58.726.744  EUR. S svojim prispevkom lajšajo stiske ljudi, organizirajo različne prireditve, ki pestijo življenje v Sloveniji, skrbijo za razvijanje športa predvsem med mladimi, pa tudi starejšimi, razvijajo kulturo, skrbijo za prednost tradicije iz generacije v generacijo, gasijo požare, rešujejo življenja.

Prostovoljci  predstavljajo  velik korektiv družbenih neenakosti in najbolj agilno prebivalstvo Slovenije,  ki kljub visoki brezposelnosti, nestabilnemu političnemu dogajanju, nespodbudnemu okolju za razvoj, v skupnost vnašajo optimizem, možnost lepše prihodnosti za marsikoga, raznolikost, ki polepšuje vsakodnevno življenje prebivalcem Slovenije, prispevajo k vitalnosti mladih in starejših z delom v športnih klubih in še kaj.

Prostovoljci si zaslužijo vso pohvalo za svoje delo in za svoj doprinos k dobrobiti v naši skupnosti.  Vedno bolj prevzemajo tudi vlogo socialnih aktivistov, saj velikokrat predstavljajo edini  glas najbolj ogroženih prebivalcev Slovenije.

Skrb za to, da je prostovoljstvo živo, in da se ljudje lahko vključujejo v različne aktivnosti, pa je stvar države in lokalnih skupnosti. Ti morajo vlagati v prostovoljsko infrastrukturo in ustvarjati pogoje, v katerih bodo ljudje lahko sodelovali tudi kot prostovoljci. Še tako bogata država potrebuje prebivalce, ki so pripravljeni sodelovati, še toliko bolj se ta potreba pokaže v časih, ko ne govorimo o vzponih, ampak o iskanju rešitev.

Vseslovenski Festival prostovoljstva omogoča prostovoljskim organizacijam, da se predstavijo, da v svoje aktivnosti povabijo nove sodelavce. Možnosti za to bo veliko. 

OSREDNJI FESTIVALSKI DOGODEK

Na osrednjem dogodku, ki bo potekal v Ljubljani, se bo 22. maja med 13.00 in 17.00 predstavilo preko 100 prostovoljskih organizacij, mogoče pa bo kupiti izdelke, ki so se razvili znotraj prostovoljskih organizacij in z nakupom podpreti delo le-teh.  

V sklopu 15. Festivala prostovoljstva bomo podelili tretje priznanje velikega človekoljuba Živka Pregla, namenjeno izstopajočim posameznikom za njihov prispevek k prostovoljstvu in razvoju civilne družbe in podelili prve nazive Prostovoljstvu prijazno mesto, s katerimi bi radi spodbudili lokalne skupnosti k razmišljanju o tem, kako ustvariti pogoje za kvalitetno in množično participacijo prostovoljcev v njihovih sredinah.

Menimo namreč, da je le država, katere prebivalci znajo sodelovati in so aktivni, uspešna tudi pri reševanju kriznih obdobij.   

 

Vse dogodke najdete v priponki.

Pridružite se nam in iz objavo zgornje slikice širite informacije o festivalu!

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se