Print header

ZAKON O PROSTOVOLJSTVU - ZAČETEK JAVNE RAZPRAVE

08.07.2010

Trud nevladne delovne skupine za prostovoljstvo, Slovenske filantropije in drugih prostovoljskih organizacij, ki so sodelovale pri nastajanju osnutka Zakona o prostovoljstvu, je poplačan. Danes je potekala na Ministrstvu za javno upravo predstavitev delovnega besedila predloga zakona in tudi začetek javne razprave. Ta bo trajala vse do 8. septembra. Javne razprave bodo potekale po različnih krajih po Sloveniji. Točne lokacije in termini bodo znani v naslednjem tednu.

Zakon ureja pomembna vprašanja nevladnih organizacij, zato si še toliko bolj prizadevamo za njegovo sprejetje. Želimo si tudi, da so v njem združeni interesi vseh nas. Veseli bomo vaših komentarjev in predlogov glede Zakona. Posredujete nam jih lahko na slovenska@filantropija.org .

Nevladne organizacije smo prvi osnutek Zakona predale vladi že leta 2004. Ključna vprašanja, ki jih zakon ureja:
- opredelitev organiziranega prostovoljskega dela, prostovoljcev in prostovoljskih organizacij, pri čemer ima posebno mesto tudi dolgoročno prostovoljstvo;
- določitev pravic in dolžnosti prostovoljcev in prostovoljskih organizacij, pri čemer so pomembnejše naslednje pravice prostovoljca: da je prostovoljsko delo dobro organizirano, da ima prostovoljec zagotovljeno ustrezno usposabljanje, da je prostovoljec deležen mentorske in osebnostne podpore pri izvajanju prostovoljskega dela, da je zavarovan za primer nesreče pri delu ali poklicne bolezni ter pravico do neobdavčenega povračila stroškov in nagrade;
- opredelitev vloge države, regionalnih in lokalnih skupnosti, ki so se dolžne bolj angažirati za podporo in razvoj prostovoljskega dela, predvsem v smislu evidentiranja in vrednotenja tega, zagotavljanja ugodnih materialnih in pravnih podlag za izvajanje prostovoljskega dela ter zagotavljanja finančnih sredstev za subvencioniranje stroškov prostovoljskega dela. Na vseh nivojih so državni organi dolžni sodelovati s prostovoljskimi organizacijami pri urejanju zadev, ki se tičejo prostovoljstva.

Osnutek Zakona o prostovoljstvu

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se