Print header

Rotaract in prostovoljstvo

12.11.2014

Rotaract je organizacija, ki združuje aktivne mlade med 18. in 30. letom starosti. Deluje pod okriljem svetovne dobrodelne organizacije Rotary International in je neprofitna in nevladna organizacija. V Sloveniji je 15 Rotaract klubov, v katerih deluje več kot 250 članov, ki želimo z dobrodelnimi akcijami pozitivno vplivati na okolje, v katerem živimo. Večina naših projektov je dobrodelnih – organiziramo akcije zbiranja živil za družine v stiski, zbiramo rabljene knjige za nove bralce, podarjamo pirhe v zameno za dobrodelne prispevke, družimo se na dobrodelnih tematskih zabavah in koncertih. Nekateri projekti so tudi izobraževalni, kot na primer projekt Pazi na jezik, s katerim želimo mlade na zabaven način osveščati o pomenu pravilne uporabe slovenskega jezika. S pozitivnim zgledom želimo ljudem približati posluh za dobrodelnost in spodbuditi mlade k aktivnosti.

Dvakrat letno se člani slovenskih Rotaract klubov zberemo na vseslovenski konferenci, na kateri si izmenjamo izkušnje, se bolje spoznamo med seboj in poslušamo zanimiva predavanja in delavnice. Prejšnji vikend, 8. in 9. novembra, smo se zbrali na konferenci v Gozdu Martuljku. Ker smo vsi člani prostovoljci in so naši projekti prostovoljski, smo povabili Tjašo Arko in Primoža Jamška iz Slovenske filantropije, da sta z nami spregovorila o prostovoljstvu. Pripravila sta zanimivo delavnico z naslovom »Od solidarnosti do dobrodelnosti«, v kateri smo skupaj opredelili, kaj prostovoljstvo je in kaj ni, ter ugotavljali, kakšne motive imajo prostovoljci za svoje prostovoljsko udejstvovanje. Prišli smo do sklepa, da motivov, ki nas vodijo k prostovoljski aktivnosti, ne moremo deliti na dobre in slabe, saj nas konec koncev pripeljejo do prostovoljstva. Po delavnici smo se Rotaractovci pogovarjali, kako pomembno je za nas prostovoljstvo. S prostovoljskim delovanjem smo si pridobili številne neprecenljive izkušnje, znanja in veščine ter spoznali veliko zanimivih ljudi. Najpomembnejši pa je občutek, da smo naredili nekaj dobrega za tiste, ki našo pomoč potrebujejo.

Po konferenci smo člani Rotaract klubov še bolj motivirani za nadaljnje projekte. V mesecu novembru bo v Slovenj Gradcu potekal Teden dobrodelne kave, pomagali bomo pri obnovi slovenskih gozdov, decembra bomo po Sloveniji zbirali hrano za družine v stiski in se v Ljubljani zavrteli na Dobrodelnem ljubljanskem plesu, poleti pa bomo organizirali vseslovenski Slovenia trip za mednarodne prijatelje. Da pustimo pečat, pa smo v Kranjski Gori v okviru konference posadili tudi Rotaract drevored.

Polona Gradišek
Distriktna Rotaract predstavnica

Fotografiji: Jaka Valjavec

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se