Print header

Prostovoljska razdajanja Mire Časar

24.11.2014

Mira je po poklicu patronažna sestra in je bila babica na Goričkem. Poleg poklicne dejavnosti je bila dejavna na področju socialno – humanitarnega delovanja. Pri tem se je povezovala s krajevnimi in vaškimi zdravstvenimi komisijami, vodstvi RK in pomagala orati ledino zdravstvenega osveščanja na Goričkem. Danes je upokojenka in zelo zavzeto nadaljuje to poslanstvo. Z veseljem in odgovornostjo ter v mejah svojih najboljši močeh je v stiku s svojimi nekdanjimi mamicami. Z njimi se pridno druži v okviru projekta Starejši za višjo kakovost bivanja doma; jih obiskuje in pomaga z raznimi nasveti ter  potrebno pomočjo.  

Aktivna je tudi na drugih področjih. Je zavzeta organizatorica medgeneracijskih prijateljskih srečanj. Letos ga je organizirala že dvajsetič. Je ena izmed naših najzvestejših in najbolj aktivnih prostovoljk. Poleg mesečnega druženja mnogim našim starejšim rada priskoči  pomoč pri nasvetih, v prijaznih pogovorih in tudi pri drugi pomoči. Posebno pozornost posveča osamljenim, bolnim in invalidom, tudi mladim in pomoči potrebnim. Njena pomoč je široka in zajema naslednja področja: iz zdravstva, o pravilni prehrani, o higieni, o načinu življenja, medsosedska pomoč, medsebojno spoštovanje v družini in izven nje idr. Veliko je tudi pomagala pri nasvetih reševanja in uveljavljanja različnih pravic, tudi pisanja različnih prošenj idr. Če je potrebno, še vedno poprime za kakšno neposredno pomoč bolnim in ostarelim. Bodisi pri popravljanju bivalnih prostorov, prevozu k zdravniku, po zdravila in k zdravniku. Včasih je tudi pomagala pri zbiranju oblačil.
Za opravljena dela ni nikoli prejemala plačila. Že beseda hvala ji veliko pomeni. Spodbujale so jo pohvale mnogih ljudi in bila je vesela, da je nekomu pomagala in mu s tem polepšala življenje.

Mira se ljubiteljsko ukvarja s fotografiranjem in je že sodelovala na mnogih razstavah. Sodeluje tudi s Pokrajinskim muzejem, je ekološko osveščena, dobro se počuti v naravi in posebej uživa pri delu z zemljo. V samozaložbi je tudi izdala dve knjigi: Šestintrideset let za blagor mater in otrok in Babica na Goričkem, v katerih opisuje svoje poslanstvo in življenjske zgodbe mnogih ljudi, svojih otroških let in dogodkov ter dolgoletne babiške službe kot tudi upokojenskih časov.

Njena misel: »Mladost ima lep obraz, starost pa plemenito srce!

Jože ČASAR
koordinator projekta Starejši za starejše v DU Puconci

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se