Print header

SEMINAR ZA MLADE MIGRANTE

05.08.2010

V začetku prejšnjega tedna, natančneje od 26.-29. 7. 2010, so mladi migranti s štirimi mentorji obiskali prelepo dolino reke Soče. Nastanili so se v lovski hiši Lovske družine Anhovo v Paljevu, ki je obdana z gozdom, poleg prenočišča in prostorov za preskrbo pa ponuja tudi zunanji in notranji prostor za delavnice. Na travniku pred hišo je velik prostor za različne aktivnosti, ki so ga s pridom izkoristili. In kaj so počeli?
V okviru projekta Mladim migrantom prilagojeni programi integracije so na Slovenski filantropiji pripravili tudi izobraževalni seminar za mlade migrante, ki je, kot omenjeno, potekal v Soški dolini. Mladi migranti so se s pomočjo delavnic učili prepoznavati, prebujati in uporabljati veščine in znanja, ki jih že imajo, vendar jih morda niso znali uporabiti. Poleg delavnice Izzivi kultur, ki je govorila o kulturah udeležencev, razlikah med njimi, stičnih točkah in posebnostih, so udeleženci izvedeli veliko o komunikaciji na delavnici z enakim naslovom. Naučili so se izražati kritiko, pohvalo, jezo, pogovarjali pa so se tudi o načinih komuniciranja, kje najpogosteje delajo napake pri komuniciranju, zakaj prihaja do nesporazumov, izvedeli pa so tudi nekaj o tradicionalnih načinih komuniciranja posameznih kultur. Vse skupaj in še kaj so se udeleženci učili uporabljati na dveh delavnicah o aktivni participaciji, kjer so se teorije učili tudi praktičnih veščin, na primer dela v skupini, aktivnega sodelovanja pri premagovanju ovir …
Vendar pa je bil pomemben del seminarja tudi spremljevalni program v okviru katerega so med drugi obiskali Kobarid in se sprehodili do kostnice in Tonovcevega gradu, se okopali in družili ob Nadiži, ter obiskali Sajeto, kreativni tabor na sotočju Tolminke in Soče v Tolminu, kjer so s svojo kreativnostjo, aktivnostjo in pisanostjo navdušili obiskovalce. Ti so se udeležencem izobraževalnega seminarja radi pridružili pri cirkuških vragolijah, plesu, pogovoru, udeleženci seminarja pa so bili veseli družbe kreativnih obiskovalcev Sajete.
štiridnevni tabor je ob uživanju hrane, ki so jo pripravljali udeleženci seminarja, ob plesu, petju, glasbi z vseh vetrov, v sončnem in deževnem vremenu, ob smehu in solzah (ki so tekle predvsem zadnji dan, ob slovesu), še prehitro minil. Zaključil se je izredno pozitivno, prijateljsko, prijetno in poučno, saj so se udeleženci strinjali, da so se vsi veliko naučili o sebi, soljudeh, kulturah in svetu nasploh, da komaj čakajo naslednje srečanje, in da bi se seminarji, kot je bil ta, morali izvajati pogosteje.
Na koncu bi se organizatorji, mentorji in udeleženci radi posebej zahvalili Mladinskemu centru Nove Jarše, kjer so nam prijazno posodili kombi, s katerim smo naše udeležence prevažali na aktivnosti in nazaj v varno zavetje nekajdnevnega doma. Posebna hvala pa tudi organizatorjem Sajete, ki so udeležencem seminarja omogočili prost vstop na festival, s tem pa jim naredili veliko veselje, saj so na sotočju izredno uživali v vsem, kar ponuja narava in festival Sajeta. 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se