Print header

IZOBRAŽEVANJE ZA MENTORJE PROSTOVOLJCE

19.08.2010

Projekt Mentorji-prostovoljci – most do boljše socialne vključenosti otrok migrantov predvideva izvedbo dvodnevnega izobraževanja, ki bo »korak za korakom« udeležencem pokazal, kako vzpostaviti  prostovoljske aktivnosti za lažjo integracijo mladih migrantov.
Na nekaterih šolah in v organizacijah prostovoljskih aktivnosti še nimajo organiziranih, vzpostavitev teh aktivnosti pa zahteva določena znanja in vedenja; kaj potrebujejo prostovoljci, kaj je njihova naloga, kaj je naloga mentorja, kakšne obveznosti in pravice imajo prostovoljci … Korak za korakom izobraževanje (in pripadajoči materiali, ki jih bodo udeleženci prejeli) pa bo omogočil najlažjo možno vzpostavitev teh aktivnosti, saj bodo udeleženci na enem mestu dobili vse informacije, ki jih potrebujejo, vzorce obrazcev, ki se dotikajo prostovoljskega dela, kodekse, ki jih morajo poznati sami in njihovi prostovoljci, in praktične nasvete aktivnih mentorjev z večletnimi izkušnjami.

Program izobraževanja:
1. dan dopoldne:
- Uvod.
- Sodobne migracije in izrazoslovje.
- Priprava organizacije na pričetek prostovoljskega dela.
- Zbiranje in izbor prostovoljcev, dogovor o prostovoljskem delu.
- Motivacija za prostovoljsko delo.
1. dan popoldne:
- Naloge mentorja: usposabljanje in podpora.
- Vrednotenje; prostovoljstvo kot neformalno in priložnostno izobraževanje.
- Sprememba dela, upokojitev ali ponovna vključitev prostovoljcev.
- Evalvacija prvega dneva izobraževanja.
2. dan:
- Etična načela pri prostovoljskem delu z migranti.
- Predstavitev pozitivnih praks.
- Delo v skupinah.
- Evalvacija izobraževanja.Izobraževalni seminar bodo pripravljali in izvajali prostovoljci, mentorji-prostovoljci, trenerji usposabljanj in strokovnjaki s področja migracij ter prostovoljstva: Tjaša Arko, Primož Jamšek, Duši Kumer, Franci Zlatar, Neja šmid in drugi sodelavci Slovenske filantropije. Vsi imajo večletne izkušnje s prostovoljstvom, mentorstvom, pripravo in izvedbo izobraževanj in usposabljanj, obenem pa z delovanjem na področju migracij.

Seminar bomo izvajali delno med tednom delno konec tedna, 24. in 25. septembra. Mentorji-prostovoljci ste vabljeni, da v Ljubljani prenočite, stroške nočitve bomo krili iz projekta. Kraj nastanitve vam bomo sporočili, ko bomo vedeli, koliko udeležencev bo koristilo to možnost. Ostalim udeležencem bomo povrnili potne stroške za javni prevoz (potrebujemo originalni račun).

Sprejeli bomo deset udeležencev (mentorjev-prostovoljcev). Prednost pri prijavi imajo potencialni mentorji iz Murske Sobote, Nove Gorice, Kranja, Maribora, Kopra in Ljubljane. Mentorji-prostovoljci, ki ste prijave že oddali, vam jih ni potrebno oddajati ponovno, razen če je zaradi datuma prišlo do spremembe (ne morete).

Informacije v zvezi z izobraževanjem lahko dobite na naslovih: neja.smid@filantropija.org, ali Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, Poljanska 12, 1000 Ljubljana, kamor lahko pošljete tudi prijavnice (naslednja stran), lahko pa nas tudi pokličete na 01/430-12-88 (vsak delavnik med 9. in 15. uro), kontaktna oseba je Neja šmid. 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se