Print header

PROSTOVOLJSKA ŠOLA PROSTOVOLJCEV IZ ZAHODNEGA BALKANA

23.08.2010

Za menoj je še eno nepozabno doživetje tega poletja. 14. avgusta 2010 se je namreč po tednu dni končala »Mednarodna mladinska prostovoljska šola«. Mnogih čudovitih, prostovoljsko obarvanih delavnic, ki so med 7. in 14. avgustom potekale v domu Čebelica, v Dolenji vasi pri Čatežu, se je udeležilo 40 mladih prostovoljcev, v starosti od 13 do 18 let, iz držav bivše Jugoslavije, Kosova in Albanije. Iz vsake države je v spremstvu mentorja prišlo pet prostovoljcev.


Projekt »Mednarodna mladinska prostovoljska šola«, podprt s strani Ameriških ambasad v vseh sodelujočih državah, je nadgradnja že dve leti trajajočega projekta »Prostovoljno delo otrok in mladih na Zahodnem Balkanu – priprava na državljansko vlogo v demokratični družbi«, pri katerem vpeljujemo, na podlagi bogatih slovenskih izkušenj, prostovoljsko delo v šole. V slednji projekt, prav tako finančno podprtega s strani Ameriških ambasad in ga koordinirajo nevladne organizacije v sedmih državah (Albanija, BIH, Črna Gora, Hrvaška, Kosovo, Makedonija in Srbija) je vključenih več kot 40 pedagoških delavcev, t.i. mentorjev prostovoljskega dela in več kot tisoč prostovoljcev. Ti med drugim pomagajo svojim vrstnikom z učnimi težavami, posebnimi potrebami, pri organizaciji šolskih dogodkov, se družijo s starejšimi in osamljenimi starostniki v domovih starejših občanov, urejajo okolico v kateri živijo ipd.

Nekateri od teh prostovoljcev so bili izbrani za prihod na »Mednarodno mladinsko prostovoljsko šolo«. Njen namen je bil usposobiti mlade za vodenje in promocija prostovoljstva otrok in mladih, zato je bil delavni tempo skozi vse dni precej intenziven. Vsak dan smo imeli na programu različne delavnice, ki so udeležence ozaveščale o pomenu prostovoljskega dela. Tako smo organizirali delavnice na temo: »Prostovoljno delo v današnjem času«, »Kaj počnem kot prostovoljec in dobre ter slabe izkušnje v prostovoljskem delu«, »Organizacija in management prostovoljskega dela«, »Motivacija«, »Komunikacija«, »Sprejemanje in dajanje komplimentov«, »Konflikti in sprejemanje ter podajanje kritike«, »Vrstniško izobraževanje«, »Kako promovirati prostovoljstvo in pomen sodelovanje z mediji« ipd. Poleg tega, pa so imeli mladi v prostem času tudi priložnost kreativnega ustvarjanja, saj smo izdelovali maske iz mavca, risali zastavo, se risali po telesu, izdelovali nakit, pisali in hkrati presenečali svojega »skrivnega« prijatelja. Za bolj dinamične smo organizirali tudi turnirje v odbojki in pink ponku. Vsak večer smo se poleg družabnih iger učili tudi nacionalnih plesov. V Ljubljani smo se odpravili na sprejem na Ameriško ambasado in v Novem mestu obiskali Društvo za razvijanje prostovoljnega dela, kjer so se udeleženci seznanili z aktivnostmi njihovih prostovoljcev, in Arheološki muzej. Za sklenitev našega nepozabnega druženja smo se v družbi dežnih kapljic naplavali in poveselili v bazenu  v Dolenjskih toplicah.

Po tednu dni se je naše druženje končalo. Slovo je bilo čustveno nabito, polno iskrenih objemov in solza. Večina jih je v ihtenju omenjala, da bi si želeli v naslednjem letu ponovitve. Čeprav je bila tovrstna izkušnja za večino vseh udeležencev prva - večina jih je celo prvič zapustila svojo državo - je na vseh pustila pomemben pečat. Dokaz, da je najprej pomembno biti človek in se ne obremenjevati iz katerih držav prihajamo, katere vere smo …
 

Duši Kumer
Koordinatorka in sovoditeljica »Mednarodne mladinske prostovoljske šole«
 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se