Print header

Zaključili 6. Dan za spremembe na Ptuju

27.03.2015

Med 23. in 27. marcem 2015 je okrog 200 prostovoljcev različnih starostnih skupin izvedlo projekt čiščenja, barvanja in grafitiranja drugega dela podhoda na železniški postaji Ptuj, ki nosi ime po upokojenem prometniku Jožefu Majcnu. Medgeneracijski projekt je bil izveden v okviru vseslovenske akcije 6. Dan za spremembe, katere nosilec in koordinator je Slovenska filantropija od leta 2010.

Pod letošnjim geslom Ne prepuščaj se toku, SPREMINJAJ tudi TI so prostovoljci na Ptuju nadaljevali že lani začeto uspešno akcijo pleskanja, poslikave in grafitiranja podhoda na železniški postaji Ptuj. Letošnja novost v okviru projekta je bila predstavitev poklica slikopleskarja učencem osnovnih šol v Mestni občini Ptuj. Učenci šol so imeli priložnost  v praksi preizkusiti delo slikopleskarja pod strokovnim vodstvom Branka in Aleša Goričana ter Vilija Krambergerja.

Ideja za projekt se je porodila v Društvu za šport invalidov Most Ptuj (v nadaljevanju DŠI Most), kot soorganizator pa jo je podprl mladinski center CID Ptuj v sodelovanju s Slovenskimi železnicami. 

Dan za spremembe Ptuj

Kot soorganizatorji v projektu so sodelovali: Slikopleskarstvo Branko Goričan, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Območna obrtno-podjetniška zbornica Ptuj in Mestna občina Ptuj.

V akciji so sodelovali še: Zavod za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marjana Borštnarja Dornava, OE VDC Budina z Gregorjem Samasturjem, vse osnovne šole v Mestni občini Ptuj, Ekonomska šola Ptuj, ki je sodelovala pri nastajanju grafitov, grafitar Marko Gavez Kolarič, Restavracija Gastro, Dom upokojencev Ptuj,Slikopleskarstvo SPING, Vili Kramberger, s.p. in medijski pokrovitelj Radio Tednik Ptuj.

Skupaj je bilo opravljenih približno 420 prostovoljskih ur in prepleskanih 240 m2 površine.

Vseh pet dni so v projektu sodelovali Silva Razlag, Jurij Šarman, Branko Goričan, Aleš Goričan, Marjeta Mora, Jasna Veber Zuzula in Andrej Gjorek, učenec Osnovne šole dr. Ljudevita Pivka Ptuj, ki je za svoj izredni prispevek v projektu prejel pisno zahvalo s strani obeh organizatorjev.

Tako je podhod na železniški postaji Ptuj dobil novo, končno podobo v obliki svetlejše osnovne barve, novih stenskih poslikav in odličnih grafitov. S projektom smo želeli opozoriti tudi na dostopnost infrastrukture za osebe na invalidskih vozičkih. V ta namen smo preizkusili delovanje dvižnih ploščadi, ki invalidom omogočajo dostop do peronov. 

Hvala vsem sodelujočim prostovoljcem in organizacijam za sodelovanje.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na:
Jurij Šarman: jurij.sarman@cid.si, 031 388 560 (CID Ptuj),
Silva Razlag: silva.razlag@gmail.com, 041 261 035 (DŠI Most Ptuj).

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se