Print header

Sodelovanje med podjetjem GlaxoSmithKline in Specialno olimpiado Slovenije

28.09.2010

ZLATA VREDNI PROSTOVOLJCI


V Specialni olimpiadi Slovenije smo letos prvič gostili olimpijski ogenj, ki je v znak Evropskih iger specialne olimpiade 7. septembra pripotoval v Slovenijo, ob tej priložnosti pa smo mu v parku Tivoli pripravili celodnevno športno-kulturno dogajanje.

Program prireditve:
13.00  Tek SOS, vrh Jakopičevega sprehajališča: vsi ljubitelji teka se boste lahko pomerili na 1,3 kilometra dolgi progi, po kateri boste lahko odtekli do tri kroge
14.00  Glasbeni in plesni nastopi v organizaciji šol in centrov za osebe z motnjami v duševnem razvoju
15.00  Tek olimpijske bakle skozi središče Ljubljane (park Tivoli – Slovenska cesta – Prešernov trg – magistrat)
15.30  Sprejem olimpijskega ognja in njegovih nosilcev pri ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću
16.00  Povratek olimpijske bakle proti Tivoliju (po isti trasi)
16.30  Kulturno-zabavna prireditev; prižiganje olimpijskega ognja v Tivoliju in svečana prisega specialnih olimpijcev, vrh Jakopičevega sprehajališča pod Tivolskim gradom

Običajno na naših tekmovanjih sodelujemo s prostovoljci iz fakultete (predvsem Pedagoške in Fakultete za šport), tokratni termin pa je padel na študijske počitnice. Ob pomanjkanju kadra nam je »padla sekira v med«, ko so nas maja poklicali s Slovenske filantropije in ponudili podjetje, ki se je bilo pripravljeno vključiti kar s 50 prostovoljci!

Skozi nekaj predstavitvenih pisem smo v naslednjih mesecih seznanjali prostovoljce s prireditvijo, ki je bila za naše društvo eden izmed večjih organizacijskih zalogajev. Sredi avgusta smo s kratko predstavitvijo delovanja društva podjetje GlaxoSmithKline na njihovem letnem srečanju seznanili s specifikami naših tekmovanj in predvsem naše populacije. Vsi, ki so se pripravljali na t.i. Orange Day, kakor so ga poimenovali v podjetju, so poslušali odprtih ust. Izkušnja je bila naravnost spodbudna, prek prijazne gospe Valentine Koritnik, ki je v podjetju skrbela za nabor prostovoljcev, pa smo sprotno dobivali informacije o navdušenosti njihovih delavcev za pomoč pri izvedbi projekta. V zadnjem tednu smo jih seznanili še s konkretnimi nalogami, ki smo jih razporedili med kar 60 prostovoljcev, ki je tega dne pomagalo na prireditvi.

Deževni torek, sončni prostovoljci
Ta torek nas je zbudilo deževno vreme, tako deževno, da bi se človek kar zjokal, če ne bi vedel, koliko truda je bilo vloženega v pripravo samega dogajanja. A ko so ob 11. uri na prizorišče prišli prostovoljci v živopisanih vetrovkah in deževnih plaščih, ki so zakrile njihove prepoznavne črne majice z napisom Orange Day, je na Tivoli posijalo kar malo sonca. Zaradi vremena smo morali nekatere stvari prilagoditi in seveda je koordinacija s prostovoljci stekla malo bolj improvizirano, kakor smo si papirno zadali. A važno je bilo, da so bili vedno in povsod, kadar smo jih potrebovali in jim naložili novo nalogo, pa čeprav je že teklo od njih – tokrat ne od potu. Njihove naloge so obsegale:
- pomoč pri info pultu (2 prostovoljca)
- prodaja vezalk specialne olimpiade (6 prostovoljcev)
- koordinacija vrhunskih športnikov (2 prostovoljca)

Ostali, ki niso skrbeli za omenjene naloge, so bili razdeljeni v tri skupine:
- zelena skupina 10 prostovoljcev je skrbela za: postavitev proge in oznak, bili so reditelji na progi, tekaško progo so tudi pospravili, nato pa sodelovali pri pripravi skupin nastopajočih za kulturni program ter koordinirali nastope za glavno prireditev;
- roza skupina 10 prostovoljcev je skrbela za: prijavnico, okrepčevalnico, izvedbo kosila in pospravljanje kosila, postavitev stolov za glavno prireditev in sprejemanje gostov v času osrednje prireditve;
- oranžna skupina 20 prostovoljcev pa je bila zadolžena za: animacija in ogrevanje z aerobiko, tek skupaj s specialnimi olimpijci, asistenti ob predaji olimpijske bakle na poti proti mestnemu središču.

Vsi prostovoljci so sodelovali pri pripravi in pospravljanju prizorišča, pri čemer se je res izkazalo, da so bili zlata vredni, saj so bile čisto vse stvari, ki smo si jih za to prireditev izposodili in smo jih morali tudi vrniti, po koncu prireditve na svojem mestu. Ob vsem tem moramo izpostaviti, da je bil ves dan v prostovoljno delo vključen tudi generalni menedžer podjetja g. Victor Hoff, kateremu nobeno delo ni bilo izpod časti in verjamemo, da je bil to dober primer popularnega team buildinga.

Neprecenljiva pomoč
Dogovorili smo se tudi, da je podjetje za vseh 19 članov delegacije, ki so Slovenijo zastopali na letošnjih Evropskih igrah, podarilo nahrbtnike z njihovimi izdelki, pika na i pa je bila denarna donacija našemu društvu. A tudi če tega ne bi bilo, je bila energija, zagnanost, dobra volja prostovoljcev in njihova pripravljenost pomagati neprecenljiva. Tega nismo opazili in čutili samo organizatorji, ki smo potrebovali veliko število dodatnih rok, pač pa predvsem obiskovalci in med njimi posebej naši športniki, druženju katerih je bila ta prireditev prvotno tudi namenjena.

Med zanimivejšimi dogodki je bilo začetno postavljanje velikega policijskega šotora, ko je na pomoč priskočilo skoraj 30 prostovoljcev. Vsak je prijel svoj del šotora (palice, platno) in »hiša«, ki nas je ves dan varovalo pred dežnimi kapljami, je bila kmalu postavljena. V tem stilu pa se je odvijalo tudi nadaljevanje naše prireditve.

Vsem prostovoljcem smo se po koncu prireditve ustno zahvalili, v nekaj dneh pa tudi z osebnimi zahvalami, ki so bile pripravljene posebej za to prireditev. Veseli smo, da je tokratno sodelovanje potekalo tako dobro, hkrati pa verjamemo, da jim bo dan še dolgo ostal v spominu in da ga bomo še kdaj »okronali« s kakšno sončno prireditvijo. Ob tem hvala tudi Slovenski filantropiji, da nas je povezala v to partnerstvo!

Urška Andrejc, vodja projekta

 

ORANGE DAY SLOVENIJA – BILI SMO PROSTOVOLJCI NA SPECIALNI OLIMPIADI

Bil je specialen dan. Dan, ki ne pozna poražencev, in dan, ko smo vstopili v svet zmagovalcev. Člani ekipe GSK Slovenija smo bili v okviru projekta Orange day prostovoljci na dogodku ob prihodu olimpijskega ognja Specialne olimpiade v Ljubljano. Specialna olimpiada je svetovno gibanje, namenjeno osebam z motnjami v duševnem razvoju. Poteka pod sloganom »Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu« in ne pozna poražencev, saj prav vsi tekmovalci prejmejo kolajne. Vizija Specialne olimpiade je svet, v katerem so spoštovanje, enakost in sprejemanje osrednje vrednote. Olimpiada je način, da družba preseže stereotipe in sprejme specialne olimpijce prav z vidika njihove drugačnosti, specialnosti – zaradi njihovega zagona in vztrajnosti, radosti v tekmovanju ter ponosa ob svojih dosežkih.

Srecko Meolic
GSK Slovenija

Zadovoljni prostovoljci GSK Slovenija

 

 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se