Print header

Podeljena državna priznanja in nagrada s področja prostovoljstva za leto 2014

20.04.2015

Odbor Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva je danes, 20. aprila 2015, podelil pet državnih priznanj in državno nagrado s področja prostovoljstva za leto 2014. Nagrado je prejel Vinko Hostar. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v Predsedniški palači gostil sprejem in čestital nagrajencem. 

Nagrado za življenjsko delo kot najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja je prejel Vinko Hostar. Od leta 2011 predseduje prostovoljski organizaciji Zveze prijateljev mladine Krško, ki je pod njegovim vodenjem prejela status humanitarne organizacije in s tem razširila svoje delovanje na socialnem področju. Kot prostovoljec je aktiven v različnih društvih vse od leta 1987. S svojim nesebičnim delovanjem, odnosi in vodenjem organizacije uživa med zaposlenimi in prostovoljci velik ugled. Kot ravnatelj vodi OŠ Senovo. V zahvalnem govoru se je najprej zahvalil vsem prostovoljcem, brez katerih ne bi bilo prostovoljskih aktivnosti. »Samo s sodelovanjem lahko dosežemo vidne rezultate. Delam z mladimi in svojo vlogo vidim v tem, da jih navdihujem in ustvarjam pogoje, da lahko razvijajo svoje prostovoljsko delo. To je moja vizija."

Odbor je za leto 2014 podelil pet državnih priznanj. Dobitniki so:

Barbara Lužar za vzpostavitev medgeneracijskega centra Hiša Sadeži družbe Žalec.

Zveza tabornikov Slovenije za  izjemne dosežke v letu 2014 na področju civilne zaščite.

Rok Križan za delo na področju integracije ogroženih družbenih skupin.

Drago Burjak za dolgoletno delo na področju prostovoljskega gasilstva in civilne zaščite.

Zavod za medgeneracijsko sodelovanje Simbioza, Genesis Ljubljana za vzpostavitev vseslovenskega projekta Simbioza.

Predsednik Odbora za podelitev priznanj Primož Jamšek je zbranim med drugim povedal: "Delo Odbora je poleg priprave razpisa predvsem izbira prejemnikov. To pa ni kar tako. Danes bi lahko iz skupine tukaj in iz množice skoraj 200 tisoč prostovoljcev, ki po ocenah prostovoljijo v Sloveniji, stopilo naprej mnogo posameznikov in prostovoljskih organizacij. Prostovoljci si zaslužijo, da širša družba ceni njihovo delo in jih podpira pri uresničevanju njihovih idej, poslanstva. Prostovoljci so posamezniki, ki znajo stopiti iz svojega varnega mehurčka udobja, da bi nam in našim naslednikom ustvarili varno, prijetno in zdravo okolje. Zahvaljujemo se jim danes, a medijsko, zakonodajno, materialno in človeško podporo potrebujejo vsak dan."

Obrazložitve podeljenih priznanj in nagrade

Foto: STA.

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se