Print header

30 let prostovoljstva Svetovalnega centra Maribor

27.10.2010

V preteklem tednu je potekalo v Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše Maribor praznovanje tridesetletnice prostovoljstva. V okviru pestrega dogajanja so pripravili strokovno srečanje, kamor je bila kot posebna gostja in predavateljica povabljena tudi Anica Mikuš Kos, predsednica Slovenske filantropije.

Svetovalni center Maribor pripravlja redna mesečna strokovna srečanja s šolskimi svetovalnimi delavci širše mariborske regije. Tokratnega so združili s praznovanjem tridesetletnice prostovoljstva v Centru. Priložnosti primerna je bila tudi tema tokratnega srečanja – prostovoljstvo.

Anica Mikuš Kos se je v svojem predavanju osredotočila na vlogo prostovoljcev pri zaščiti duševnega zdravja otrok in mladostnikov. Kljub temu, a je Slovenska filantropija aktivna predvsem na področju organiziranega prostovoljstva, je Anica Mikuš Kos poudarila tudi pomen spontanega neorganiziranega prostovoljstva. Organizirano prostovoljstvo je rezultat sodobne družbe ter manjše povezanosti in aktivne vključenosti posameznikov v družbo. Zmanjšuje se podporna vloga družine, spreminjajo se vrednote … Potreba po organiziranem prostovoljstvu izhaja iz pomanjkanja spontane solidarnosti v naravnih socialnih mrežah. Prostovoljci so lahko strokovnjaki ali laiki. Tudi slednji igrajo pomembno vlogo pri varovanju psihosocialnega zdravja in delujejo terapevtsko. Pomemben je odnos med uporabnikom in prostovoljcem, podpora, učenje socialnih veščin, pomoč pri obvladovanju težav, krepitev samopodobe, motivacija … Laično prostovoljstvo nikakor ni nadomestilo za strokovno terapevtsko pomoč, vendar se njuno delo prekriva. 
Prostovoljsko delo ima učinke na psihosocialno zdravje tistih, ki pomoč dajejo in sprejemajo. Prav zato je prostovoljstvo z vidika varovanja zdravja v obdobju otroštva in odraščanja krepilni in varovalni dejavnik tako za otroke in mlade kot tudi prostovoljce. Od prostovoljske pomoči otrokom in mladim imajo korist tudi starši, šola in skupnost. Prostovoljstvo predstavlja pomemben socialni kapital.

Vsako leto Svetovalni center Maribor podeli priznanje, ki ga je letos prejela njihova nekdanja prostovoljka Martina Peštaj. Kot gimnazijka se je ukvarjala s prostovoljci na otroškem oddelku Splošne bolnišnice.

Center je predstavil tudi knjigo Petre Hromin Bralna kompetenca v osnovni šoli. Knjiga ponuja mnogo odgovorov na temo spodbujanja mladih k branju in je tudi rahlo spremenjena oblika diplomskega dela avtorice.

V okviru praznovanja je bila v Centru odprta tudi razstava Maribor skozi otroške oči. Razstavljeni izdelki so del likovnega natečaja Društva Nor na Maribor, izdelali pa so jih mariborski otroci.


 


 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se