Print header

Pripravljamo katalog prostovoljskih del za mlade v naslednjem šolskem letu

29.07.2015

Po uspešni objavi prvega spletnega kataloga poletnih prostovoljskih aktivnosti za srednješolce vas vabimo k naslednjemu koraku promocije prostovoljstva med mladimi – k skupni pripravi spletnega kataloga za mlade, ki bo zbral aktivnosti mladim prijaznih prostovoljskih organizacij za novo šolsko leto.

Naše povabilo je odziv na trende v sodobni družbi, ki je vse bolj individualizirana in vse manj solidarna. Strokovnjaki z različnih področij namreč ugotavljajo, da odraščajoče generacije potrebujejo izkušnje sodelovanja, povezovanja in prizadevanja za skupno dobro, saj so življenjske zgodbe mladih usmerjene predvsem v doseganje osebnega uspeha. K temu jih spodbujajo tako šola kot starši, neformalna vrstniška skupina in lokalna skupnost pa sta postali praviloma povsem obrobna dejavnika. Prostovoljske organizacije in mentorji prostovoljstva na šolah imajo zato izjemno pomembno vlogo, v kateri lahko bistveno pripomorejo k boljši socializaciji otrok in mladih, s tem pa k bolj solidarni družbi prihodnosti.

Pred začetkom šolskega leta vse šole že vrsto let spomnimo na pomembnost prostovoljskih aktivnosti. Nekatere izmed njih se ne povezujejo z (raznovrstnimi) prostovoljskimi organizacijami, saj jih ne poznajo, zato bi jim radi stopili nasproti z zbrano ponudbo mladim primernih prostovoljskih aktivnosti.

Pri pripravi ponudbe prostovoljskih aktivnosti razmislite o dveh možnostih vključevanja mladih prostovoljcev:
•o njihovem sodelovanju v vaših stalnih, rednih prostovoljskih aktivnostih,
•o njihovem možnem vključevanju v posamezne prostovoljske akcije in krajše projekte, ki se zgodijo samo enkrat v letu oziroma občasno.

Razmislite tudi, katero starostno skupino boste povabili k sodelovanju – povsem vaša svobodna odločitev je, ali ste pripravljeni delati samo s srednješolci ali tudi z osnovnošolci, kar boste lahko označili v prijavnici.

Tudi od privlačnosti opisane ponudbe je odvisno, ali se bo na vas obrnila posamezna šola ali mentor s skupino mladih, ki jih bo zanimalo sodelovanje v določeni aktivnosti!

Če šolam ponujate tudi svoje druge programe, jim boste to še naprej sporočali sami. Naše povabilo se nanaša samo na prostovoljske aktivnosti, v katere se lahko vključujejo mladi, ki jim boste pri tem ponudili vso mentorsko podporo, šolam pa možnost sklenitve dogovora o sodelovanju na področju prostovoljstva. Ponudbe drugih aktivnosti, ki jih morebiti izvajate za šole, v tem katalogu ne bomo objavili.

Pomembno: Prostovoljske aktivnosti za katalog lahko prijavijo samo mladim prijazne prostovoljske organizacije, ki znajo dobro mentorsko poskrbeti za mlade: opremijo jih z vsemi potrebnimi informacijami, znanji in veščinami, jim nudijo ustrezno podporo, jih spodbujajo in znajo ovrednotiti njihov prispevek v dobro drugih, pa tudi spremljati njihov razvoj. Za pridobitev znaka Mladim prijazna prostovoljska organizacija je potrebno podpisati IZJAVO.


Vaše prijave za katalog sprejemamo do 17. avgusta 2015. Izpolnjene PRIJAVNICE posredujte na naslov prostovoljstvo@filantropija.org

Celotno ponudbo bomo posredovali šolam in do konca avgusta objavili na portalu www.prostovoljstvo.org.  

Kontaktna oseba za pripravo kataloga za novo šolsko leto je Nevenka Alja Gladek – nevenka.alja.gladek@filantropija.org, 01 433 40 24.

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se