Print header

Izšla knjižica Zrcalo prostovoljstva

28.08.2015

Slovenska filantropija je v okviru projekta Slovenska mreža prostovoljskih organizacij izdala knjižico Zrcalo prostovoljstva in vloga države pri njegovem razvoju.

Z njo nagovarja odločevalce, da podprejo novelo Zakona o prostovoljstvu, sprejemajo in uresničujejo nacionalno strategijo o prostovoljstvu, oblikujejo politike, ki upoštevajo določbe Zakona o prostovoljstvu ter sprejemajo ukrepe - tako na lokalni kot nacionalni ravni - za podporo prostovoljstvu. 

V knjižici je predstavljen oris stanja v Sloveniji, s posebnim poudarkom na sistemski ureditvi prostovoljstva in predlogih, ki naj jih upoštevata tako novela zakona o prostovoljstvu kot nacionalna strategija za prostovoljstvo. Navedeni so tudi konkretni in enostavni ukrepi, s katerimi lahko lokalne oblasti podprejo prostovoljske organizacije v svojih občinah.

V prispevkih dve strokovnjakinji ugotavljata, kako lahko prostovoljstvo pomaga reševati sodobne tegobe ljudi. Andreja Bahovec, zdravnica splošne medicine, ugotavlja, da mnoge bolezni izhajajo iz stisk in da je lahko rešitev v prostovoljski aktivaciji ljudi. Barbara Kobal se v vlogi direktorice Inštituta RS za socialno varstvo dnevno srečuje s socialnimi temami in spremlja blagodejen vpliv prostovoljstva na tem področju.

Knjižica Zrcalo prostovoljstva in vloga države pri njegovem razvoju (pdf)

    

Knjižica  je nastala v okviru projekta Slovenska mreža prostovoljskih organizacij, ki ga financirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za javno upravo. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov, razvojne prioritete: »Institucionalna in administrativna usposobljenost«, prednostne usmeritve: »Spodbujanje razvoja nevladnih organizacij, civilnega in socialnega dialoga.«

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se