Print header

IZJAVA SKUPINE IZ-HOD OB 60. OBLETNICI EVROPSKE KONVENCIJE O VARSTVU ČLOVEKOVIH PRAVIC IN TEMELJNIH SVOBOŠČIN

03.11.2010

V četrtek, 4. novembra 2010, bo minilo 60 let odkar je Svet Evrope dal v podpis svojim članicam Evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Ob tej priložnosti skupina Iz-hod opozarja, da so temeljne človekove pravice kršene tudi velikemu številu prebivalk in prebivalcev Slovenije, ki živijo v različnih ustanovah. Totalne ustanove kršijo celo vrsto človekovih pravic, ki jih zagotavljajo različni mednarodni in domači pravni akti, med katerimi je tudi omenjena Evropska konvencija.

Stališče Iz-hoda do totalnih ustanov je jasno zapisano že v manifestu. Totalne ustanove so zločini miru, ki ljudi zaznamujejo, odstranijo in zaprejo v posebne disciplinske prostore ter so vir zlorab in ponižanja.

Obstajajo številni primeri kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin v ustanovah po Sloveniji. Med drugimi so kršene tudi določbe Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, katere obletnico obeležujemo 4. novembra. Naj jih naštejemo le nekaj: prepoved mučenja (3. člen), pravica do svobode in varnosti (5. člen), pravica do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja (8. člen), svoboda izražanja (9. člen), prepoved diskriminacije (14. člen).

Tako Slovenija kot tudi Evropska unija se zavedata, da je – tudi zaradi zaščite človekovih pravic – nujno postopno preoblikovanje ustanov v skupnostne službe. V ta namen sta sprejeli več dokumentov, ki podpirajo tovrstno preobrazbo. Vendar pa vsi ti dokumenti v Sloveniji ostajajo zgolj črke na papirju, proces dezinstitucionalizacije je zastal, kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin pa se z zapiranjem v totalne ustanove nadaljujejo.

Skupina Iz-hod ob 60. obletnici Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin ponovno poziva, da se v ustanovah začnejo dosledno spoštovati vse človekove pravice in da se začnejo uresničevati cilji različnih mednarodnih in nacionalnih programov, ki predvidevajo preoblikovanje ustanov v skupnostne službe.


 

Več o skupini IZ-HOD:
www.iz-hod.info
http://www.facebook.com/group.php?gid=370279478282

 

Kontakti:
info@iz-hod.info
Matjaž Oven: matjaz.oven@gmx.net, 031 676 004
Andreja Rafaelič: andreja.rafaelic@fsd.uni-lj.si, 041 204 147
Nika Cigoj Kuzma: nika.cigoj@fsd.uni-lj.si, 01 280 92 69, 070 288 931

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se