Print header

VABLJENI V PROJEKT SADEŽI DRUŽBE

11.11.2010

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, že od leta 2006 koordinira projekt Sadeži družbe. Namen projekta, v katerega se je ob njegovem osnovanju aktivno vključil tudi takratni predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek, je vzpodbujati medgeneracijsko sodelovanje, in sicer s povezavo osnovnih in srednjih šol z društvi upokojencev in drugimi prostovoljskimi organizacijami ter društvi. Projekt Sadeži družbe se je dobro razširil, medgeneracijsko sodelovanje postaja vse bolj pomembna tema v našem in evropskem prostoru, projekt pa je prinesel tudi odprtje prve medgeneracijske hiše Hiše Sadeži družbe v Murski Soboti. Vsako leto se nam pridruži več društev in šol, medgeneracijske dejavnosti pa postajajo vse bolj peste, zanimive in odmevne tudi v javnosti.

Zaradi večje preglednosti projekta smo sklenili, da bomo sprejemali prijave v projekt za tekoče šolsko leto. Če želite v tem šolskem letu sodelovati v projektu Sadeži družbe, izpolnite pristopno izjavo za šolsko leto 2010/11.

Mala košarica idej aktivnosti, ki jih lahko izvedete v okviru projekta Sadeži družbe:

- Starejši prostovoljci v okviru Zveze društev upokojencev obiskujejo starejše sokrajane, ki živijo doma. Pri teh obiskih ugotavljajo, da so pogosto osamljeni in da si nekateri starejši želijo tudi obiska mladih. Ti obiski, ki se lahko izvajajo individualno ali v parih vzpodbujajo solidarnost in medgeneracijsko učenje.
- Organizirate lahko skupne aktivnosti mladih in starejših v kraju (obeleženja praznikov, sodelovanje ob projektnih dnevih in aktivnostih, mednarodnih izmenjavah...). Pojavljajo se tudi ideje po organizaciji medgeneracijskih dni.
- Obiščete lahko 1. medgeneracijsko Hišo Sadeži družbe v Murski Soboti, in se udeležite  medgeneracijskih delavnic. Več o Hiši Sadeži družbe, ki je nastala v okviru tega projekta najdete na: http://hisa.sadezidruzbe.org.
- 26. marca 2011 se bo zgodil drugi Dan za spremembe. Zamišljeno je, da na ta dan prostovoljske organizacije organizirajo različne aktivnosti, na katere nato povabijo sokrajane - prostovoljce. Izvedete lahko konkretno medgeneracijsko akcijo, v katero vključite otroke, starše in starejše ljudi. S sokrajani ugotovite, kaj bi lahko skupina prostovoljcev v vaši okolici naredila. Obnovite ali uredite lahko igrišča, sprehajalne poti, okolico kraja, ali domove ljudi, ki tega sami ne zmorejo, podprete akcijo lokalnega društva... Za več informacij in pomoč pri izvedbi ter promociji dogodka pokličite na Slovensko filantropijo.
- Maja 2011 se lahko pridružite Festivalu prostovoljstva, organizirate skupen dogodek s starejšimi v vašem kraju ali se pridružite osrednji prireditvi v Ljubljani.
- Mladi lahko prenašajo znanja starejšim (npr. na področju računalništva, sodobnih oblik komunikacije, fotografije…), starejši pa naučijo mlajše marsikatero spretnost (kuhanje, peka, stare obrti ...)
- Skupaj lahko ustvarjate šolski in krajevni časopis.
- Veseli bomo, če nas boste sproti obveščali o vaših medgeneracijskih aktivnostih. Le te bomo ob vaši privolitvi objavili tudi na spletnih straneh in v prostovoljskih novičkah.
Slovenska filantropija vam lahko pri vključevanju in izvajanju projekta, če bo to potrebno, ponudi ustrezno strokovno podporo pri usposabljanju prostovoljcev ali mentorjev in povezovanju z drugimi organizacijami.

Za vsa dodatna vprašanja in dogovore nas prosim pokličite na telefonsko številko 01 430 12 88 ali se obrnite na nas preko elektronske pošte tjasa.arko@filantropija.org. Kontaktna oseba je Tjaša Arko.

Z željo po aktivnem sodelovanju, vas lepo pozdravljamo.
 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se