Print header

BO SLOVENKA LETA PROSTOVOLJKA?

11.11.2010

Med letošnjimi kandidatkami za Slovenko leta so vsaj štiri, ki so aktivne na področju prostovoljstva.

Marinka Cempre Turk je prostovoljna gasilka že od leta 1973. Že 17 let vodi Gasilsko zvezo Logatec in Svet članih Gasilske zveze Slovenije (GZS). Tri mandate je bila tudi podpredsednica GZS. Je tudi mednarodna sodnica  za sojenje na gasilski olimpijadi. Njej se lahko tudi zahvalimo, da se je vloga žensk v gasilskih vrstah močno okrepila. Sodeluje tudi pri intervencijah gasilcev, torej je tudi prava operativna gasilka. Med drugim bila prisotna pri gašenju velikih požarov na Krasu, poplavah v Železnikih in tudi zadnjih katastrofalnih poplavah.  Za svoj prispevek k gasilstvu je prejela najvišje priznanje organizacije. Prede leti je bila tudi ena od dobitnic posebnega priznanja Državnega sveta RS za dolgoletno prostovoljsko delo.

Petro Matos je širša javnost spoznala predvsem zaradi sovodenja največje prostovoljske akcije pri nas, Očistimo Slovenijo v enem dnevu. Kar osem mesecev je brez plačila delala z ekipo, ki ji je pomagala pri pripravi akcije. O uspehih odmevne akcije so poročali vsi mediji. Tudi sicer si prizadeva, da bi tudi v prihodnje bolj smotrno ravnali z odpadki, zmanjšali njihovo količino in jih ločevali. Je predsednica društva Ekologi brez meja. Aktivna je tudi na Zaupnem telefonu Samarijan. Poleg tega je še predavateljica in ozavešča o trajnostnem razvoju, prijaznejšem odnosu do planeta in človeštva.

Mateja Kožuh Novak je predsednica Zveza društev upokojencev in dolgoletna aktivna prostovoljka na področju medsebojne pomoči starejših in promocije zdravja med starejšimi.

Kot prostovoljka je na vrata Slovenske filantropije potrkala tudi Maja Lupša, upokojena novinarka Jane.

Med kandidatkami za Slovenko leto so še Tanja Babnik, Severa Gjurin, Maksimilijana Ipavec, Petra Majdič, Marlenka Stupica, Jasna Tepina in Marinka Vovk. Verjamemo, da je tudi med njimi še katera prostovoljka, a informacija o tem, ni prišla do nas. Odločitev, katera med njimi si najbolj zasluži naziv Slovenka leta 2010, prepuščamo vam. S pomočjo glasovnic, ki jih najdete v reviji Jana, ali SMS sporočil s ključno besedo SLOVENKA + ime kandidatke na 6767, lahko glasujete vse do 6. januarja 2011.

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se