Print header

GLOBALNI FORUM NEVLADNIH ORGANIZACIJ ZA OBELEŽITEV 15 LETNICE MEDNARODNE KONFERENCE ŽENSK V PEKINGU

12.03.2010

Pod okriljem 45. seje Komisije Združenih narodov za položaj žensk je bil v začetku marca organiziran Globalni forum nevladnih organizacij Združenih narodov, ki oblikuje politične usmeritve namenjene izboljševanju položaja ženskam. Letos namerava mednarodna skupnost pripraviti tudi pregled uresničevanja ciljev Akcijske platforme Mednarodne konference žensk v Pekingu, ki so jo oblikovali pred 15 leti in predstavlja najpomembnejšo pogodbo o napredku na področju izboljševanja globalnega položaja žensk. Foruma se je udeležilo več kot 700 žensk iz vsega sveta. Hkrati je bil organiziran tudi poseben forum za deklice in mlade ženske.

Uvodni prispevek je imela dr. Sima Samar, predsednica Neodvisne komisije za človekove pravice Afganistana, ki je z udeleženkami delila svoje izkušnje iz države, kjer platfome in resolucije nimajo velikega pomena za ženske. Poudarila je, da sta v nekaterih okoljih kultura in religija uporabljeni za preprečitev udeležbe žensk v družbi in pogosto so ženske le objekti in ne človeška bitja. Opozorila je na situacije, kjer večina žensk nima dostopa do izobrazbe, zdravstvenega in sodnega varstva ter so častni uboji in poroke otrok zasebna stvar družine.

Udeleženke so razpravljale tudi o pomembnih dokumentih (Advancing Womens Rights 1975-2010, The State of the World's Women: Patriarchy, Violence Against Women and Girls, Women's Health and Climate Change).

Na koncu je Mahnaz Afkhami uporabila besede Martina Luthra Kinga, da imajo tudi ženske sanje - sanje za miroljuben in pravičen svet, kjer bodo vsi ljudje imeli enake možnosti.

 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se