Print header

UVODNO USPOSABLJANJE ZA PROSTOVOLJCE SKOZI OČI UDELEŽENKE

24.11.2010

NEPOZABEN KONEC TEDNA ali UVODNO USPOSABLJANJE ZA PROSTOVOLJCE SKOZI OČI UDELEŽENKE


Prvi pomisleki ob hitrem bližanju 20. in 21. novembra, za katera je bilo na mojem koledarju zapisano Uvodno usposabljanje za prostovoljce na Slovenski filantropiji so bili: »Ah, še en proč vržen vikend, kjer bom cele dneve poslušala neka dolgočasna predavanja, namesto da bi uživala z družino in prijatelji.« Potem pa le pride ta težko, a nekoliko nejevoljno pričakovan vikend. S težkim srcem vstanem ob nadležnem zvoku budilke in se počasi odpravim proti prostorom Slovenske filantropije na Poljanski. Takoj ob prihodu me prijazno pozdravita obe vodji usposabljanja – Tjaša Arko in Jaka Kovač – ter mi ponudita okrepčilo za lažji začetek dneva. Nato se spoznam z ostalimi udeleženci. Skupina je bila zelo raznolika in razgibana, a prav zato toliko bolj zanimiva in prijetna. Tjaša in Jaka sta nam prek zanimivih delavnic, v katerih smo tudi sami aktivno sodelovali, predstavila, kakšna je vloga prostovoljstva v družbi, odnos do drugačnih v družbi ter motivacijo v prostovoljskem delu. Vzdušje se mi je zdelo zelo prijetno, vsak je lahko z ostalimi delil svoje mnenje in izkušnje, večkrat pa se je razvila zelo zanimiva diskusija.

Ob koncu prvega dne usposabljanja so bili moji občutki povsem drugačni od tistih, ki sem jih imela pred začetkom. Tjaša in Jaka sta kljub svoji mladosti strokovno dobro podkovana in imata ogromno lastnih izkušenj na področju prostovoljstva. Tudi ostali udeleženci so bili zelo aktivni na svojih področjih in ob njihovem pripovedovanjem o izkušnjah sem se naučila marsikaj novega. Seveda sem takoj po koncu prvega dne z navdušenjem vsem bližnjim hitro povedala vse o usposabljanju in hkrati komaj čakala naslednji dan, da bi ponovili to prijetno druženje.

Moje želje in pričakovanja za naslednji dan so se seveda uresničila. Tjaša in Jaka sta nam v prijetnem vzdušju in z aktivno vključitvijo vseh nas povedala še nekaj več o komunikaciji, o tem kakšne so pravice in odgovornosti prostovoljcev in o etičnih načelih v organiziranem prostovoljstvu. Ko pa je prišel čas za zaključek našega druženja, mi je bilo zelo žal, da se je vse skupaj tako hitro končalo.

Lahko rečem, da sem preživela res prijeten vikend na usposabljanju in z veseljem čakam na naslednje usposabljanje, ki ga bo organizirala Slovenska filantropija. Ta konec tedna nismo pridobili samo ogromno novih informacij povezanih s prostovoljstvom, temveč smo ustvarili tudi nova poznanstva, ki upam, da se bodo ohranila še dolgo.

Maja
 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se