Print header

Novosti na področju blagajniškega poslovanja za prostovoljske organizacije

29.12.2015

Z 2. 1. 2016 stopi v veljavo  Zakon o davčnem potrjevanju računov

Vsebine zakona natančneje ureja Pravilnik o izvajanju Zakona o davčnem potrjevanju računov

Finančna uprava na spodnji povezavi objavlja vse potrebne informacije, odgovore na vprašanja in predstavitve iz izobraževanj, ki jih sama organizira.  

http://www.fu.gov.si/nadzor/podrocja/davcne_blagajne_in_vezane_knjige_racunov_vkr/

Osnovne informacije

Zavezanci za davčno potrjevanje računov so vsi tisti, ki opravljajo storitve ali prodajajo blago, morajo za to izdati račun, stranke pa ga poravnajo gotovinsko. Davčni zavezanci za davčno potrjevanje računov niso vezani na noben drug status, ki ga opredeljujejo drugi davčni zakoni. To pomeni, da tudi tiste nevladne organizacije, ki niso zavezane po Zakonu o davku na dodano vrednost, so zavezane k davčnemu potrjevanju računov, če izdajajo račune, ki so poravnani gotovinsko.

Finančna uprava bo za potrebe vseh tistih zavezancev, ki izdajo manjše število računov, poravnanih v gotovini, pripravila brezplačno spletno aplikacijo za izdajo in potrjevanje teh računov.

Hkrati pa velja tudi za vse zavezance prehodno dveletno obdobje, ko je še vedno mogoče izdati tovrstne račune preko vezane knjige računov. Kdor bo izdajal račune preko vezane knjige računov, bo moral te račune davčno potrditi v desetih dneh.

Priporočamo vam, da obiščete tudi spletno stran Finančne uprave, kjer so objavljena pogosta vprašanja in odgovori:

 Davčno potrjevanje računov (1. izdaja) 

Vezana knjiga računov (1. izdaja) 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se