Print header

Slovesnost ob mednarodnem dnevu prostovoljstva in začetku evropskega leta prostovoljstva 2011

02.12.2010

3. decembra bo potekala v Državnem zboru slovesnost ob mednarodnem dnevu prostovoljstva in začetku evropskega leta prostovoljstva 2011, ki ga bo pod geslom Bodi prostovoljec, spreminjaj svet! V imenu Vlade Republike Slovenije odprla ministrica za javno upravo, Irma Pavlinič Krebs.

Predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, mag. Blaž Kavčič, bo na slovesnosti skupaj s predsednikom Zveze društvenih organizacij Slovenije, Janezom Matohom, podelil tradicionalne plakete Državnega sveta najzaslužnejšim prostovoljkam in prostovoljcem za leto 2010.

Na dogodku bodo predstavljeni tudi ambasadorji evropskega leta prostovoljstva 2011 in program aktivnosti, ki ga bo začela Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, s prostovoljsko akcijo, ki bo v soboto,  4. decembra 2010, v Medvodah.
Prostovoljska akcija bo potekala v prostorih Društva Barka (Zbilje 66, Medvode), ki deluje na področju oseb z motnjo v duševnem razvoju, jim nudi dolgotrajnejšo namestitev in delo v delavnicah. Na akciji bomo prenovili, prebelili prostore delavnic, za kar ne potrebujete posebnih znanj, le zaščitna oblačila. Pri delu se nam lahko pridružite med 9. in 15. uro.


 

Obrazložitve ambasadorjev Evropskega leta prostovoljstva

Anton Koren

Anton Koren je navdušen gasilec že od mladih let in predsednik Gasilske zveze Slovenije, ki širom Slovenije združuje posameznike, ki so pripravljeni pomagati ob naravnih in drugih nesrečah. Njegov
pogled na prostovoljstvo temelji na človeku, prostovoljcu, v katerem vidi uspešno
delo prostovoljne organizacije, ravno tako v krepitvi pozitivnih odnosov znotraj
organizacije, saj so le ti temelj uspešnega dela in druženja.

Petra Matos

Je ena od ustanoviteljic in predsednica društva Ekologi brez meja, katerega glavno poslanstvo je pomagati Sloveniji pri prehodu na bolj trajnostno ravnanje z odpadki in vzpodbujanje osebne odgovornosti ljudi za okolje, v katerem živijo. Predava o trajnostnem načinu življenja. Leta 2010 je vodila največjo okoljsko prostovoljsko akcijo v zgodovini Slovenije, Očistimo Slovenijo v enem dnevu!.

Anica Mikuš Kos
Anica Mikuš Kos je ena izmed prvih strokovnjakov, ki so pričeli s spodbujanjem organiziranega prostovoljstva v Sloveniji. Njena zasluga je razvoj prostovoljstva v bolnišnicah in šolah.  Je ustanoviteljica in še vedno predsednica Slovenske filantropije, Združenja za promocijo prostovoljstva, katere osnovna naloga je razvoj prostovoljstva v Sloveniji. Anica Mikuš Kos je  avtorica mnogih strokovnih knjig in člankov na področju prostovoljstva, še vedno pa je zelo aktivna pri prenosu modelov prostovoljstva v države Zahodnega Balkana in  Kavkaza.

Darko Nikolovski
Nikolovskega lahko najprej opišemo kot aktivista in velikega podpornika vseh družbeno koristnih humanitarnih projektov. Njegova glasba sporoča vrednote prostovoljstva in spoduja k kritičnemu udejstvovanju v družbenih aktivnostih. Kot prostovoljca ga najdemo na raznovrstnih projektih: izvaja najrazličnejše delavnice za mlade, na šolah, v vzgojnih zavodih, vključil se je kot zagovornik pravic migrantskih delavcev in sodeluje v več prostovoljskih projektih, katerih namen je ozaveščanje in širjenje pozitivnega.

Vlasta Nusddorfer
Pred sedmimi leti je ustanovila Beli obroč Slovenije, društvo za pomoč žrtvam kaznivih dejanj, ki je s svojim delovanjem že pustilo viden pečat na področju pravne, psihosocialne in finančne pomoči za več tisoč žrtev nasilja v družini. Izdala je sedem knjig, katerih čisti izkupiček je namenjen različnim dobrodelnim projektom. Slovenski prostor je vsekakor poleg dela tožilke zaznamovala tudi z močnim prostovoljskim delom, ki prinaša pomoč zlasti na področju boja proti nasilju vseh vrst.

Magdalena Strmšek
Magdalena Strmšek je oseba, ki je v svetu opazila mnogo krivic in nesmislov, vendar tudi priložnosti, da sama prispeva k boljšemu življenju posameznikov in družbi. Kot prostovoljka je aktivna že vrsto let, njeno posebno področje so mladi in osebe s posebnimi potrebami. Pomagala jim je pri realizaciji njihovih pobud, jim omogočala izmenjave v tujini, nudila učne pomoči, za njih izvajala najrazličnejše delavnice. Svoj čas je drugim namenjala tudi na telefonu v stiski in osebam z motnjami v duševnem razvoju.

Živa Vadnov
Z dobrodelništvom in prostovoljskim delom se je srečala takoj po izboru za Miss Slovenije, ko je s prodajo svoje krone, denar namenila za očiščenje minskega polja v Bosni.  Organizirala je poletne tabore, kamor smo vedno peljali otroke, katerih starši, jim počitnic ne morejo nuditi. Skupaj s prijateljem Arnejem Hodaličem je organizirala velik koncert z naslovom Korak za korak pod pokroviteljstvom predsednika RS dr. Danila Turka, katerega zbrana sredstva so bila  povod za nakup lokomata, ki so ga tako potrebovali na Inštitutu za rehabilitacijo RS. Živa Vadnov sodeluje še v mnogih dobrodelnih projektih in pomaga društvom namenjenim brezdomcem.

Barbara Miklič Türk
Barbara Miklič Türk je že ob prevzemu zadolžitev soproge aktualnega predsednika države Slovenije izrazila pripravljenost, da se aktivno vključi v promocijo humanitarnih in prostovoljskih aktivnosti. Od aprila 2009 je ambasadorka prostovoljstva. Njena energija, ki jo izžareva, je  marsikoga navdušila za prostovoljstvo in pripomogla k spreminjanju odnosa do prostovoljstva v slovenski družbi. Tudi sama ima veliko prostovoljskih izkušenj in že do sedaj je podpirala prostovoljstvo in se kot podpornica udeležila več različnih prireditev Slovenske filantropije in drugih prostovoljskih organizacij.

Boštjan Klun
Boštjan je bil pred leti prvi uveljavljeni voditelj, ki se je odzval na prošnjo Slovenske filantropije za prostovoljsko moderiranje Festivala prostovoljstva mladih. Takrat je prvič aktivneje stopil v stik s prostovoljskimi organizacijami, ki so ga spodbudile k aktivni promociji prostovoljstva v zasebnem in profesionalnem življenju. še naprej se je odzival na povabila k sodelovanju pri različnih dogodkih. Je oseba, ki zna navdušiti, zato je aprila 2009 postal ambasador prostovoljstva.
 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se