Print header

Dan za spremembe v Ormožu

05.04.2016

V oktobru in novembru preteklega leta smo se v naših krajih srečali z begunci, ki so v hladnih in deževnih jesenskih dneh našli kratko zatočišče v begunskem centru v Središču ob Dravi. Takrat so se mnogi hitro in učinkovito odzvali ter ponudili potrebno pomoč ljudem v stiski. Mnogi brezposelni mladi so preko organizacij Rdečega križa, Slovenske filantropije in ostalih nudili prostovoljno pomoč, mnogi so se po svojih močeh trudili pomagati. Tako smo tudi Mladinski center Ormož priskočili na pomoč in izvedli humanitarno akcijo zbiranja toplih oblačil, obutve, koc ter higienskih potrebščin. Odziv sokrajanov je presegel vsa pričakovanja. V nekaj dneh smo zbrali za 5 do zadnjega kotička polnih osebnih avtomobilov stvari. A sokrajani so nas presenetili tudi v drugi smeri – z negativnim odzivom. Prisotnih je bilo tudi precej nestrpnih komentarjev, sovražnega govora in nespoštljivega odzivanja.

Begunci v naših krajih čez zimo niso bili več toliko fizično prisotni, opažamo pa, da negativen odnos ostaja, vztraja in morda celo narašča, zato  smo se odločili nekaj naših aktivnosti nameniti širjenju strpnosti in sprejemanja drugih in drugačnih. Letos smo se že sedmič pridružili akciji Slovenske filantropije Dan za spremembe, ki tokrat nosi tudi podnaslov Dan za strpnost, jo razširili na celotedensko dogajanje in izvedli pet aktivnosti v času od 29. 3. do 2. 4. 2016. Projektu so se pridružili tudi Gimnazija Ormož, Center za starejše občane Ormož, d.o.o. ter ZUDV dr. Marijana Borštnarja – DE VDC Ormož.

Gostili smo predavatelja Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, zgodovinarja, pesnika, pisatelja ter svetovnega popotnika, Dragana Potočnika, ki nam je predstavil zanimiva zgodovinska dejstva o razvoju islama, širjenju ver, preseljevanju narodov, odnosih vzhoda z zahodom ter razkril mnoge razloge trenutnega dogajanja na Bližnjem vzhodu.

Popotnik Zlatko Šajhar, ki je leta 2010 obiskal in raziskal Sirijo, nam jo je predstavil, kot jo je videl in doživel takrat.

Na glas pa smo spregovorili tudi s prostovoljci, ki so bili zelo vpeti v humanitarno pomoč v begunskem centru. Z nami so delili svoje izkušnje humanitarnega dela, opažanja, občutja in misli, ki so se rodila v stiku z begunci, pa tudi svoje poglede, nazore kot tudi pomisleke, ki jih imajo v povezavi s trenutnim družbenim dogajanjem. Olga Popov, Helena Srnec in Samo Žerjav so s svojim sproščenim, a veščim nastopom, vzpodbudili predvsem mlado publiko k zelo raznoliki, zanimivi, konstruktivni in ozaveščujoči debati. 

Tekom akcije pa smo se spomnili tudi na domače ljudi, ki bi jim naša pozornost lahko bila dobrodošla. Izvedli smo akcijo Povabi me na sprehod, sosed, v kateri smo pozivali sokrajane, da izkoristijo lepo spomladansko vreme in nekaj svojega časa preživijo z osamljenimi. Tako smo obiskovali starejše, z njimi klepetali, jih peljali na sprehode ter jim z drobnimi pozornostmi polepšali dan.

V tednu, ki je za nami, smo prestopili meje držav, religij, dvorišč, različnih svetov, poskrbeli pa smo tudi, da so lepe, dobre in vzpodbudne misli prestopile iz glav mislecev, umetnikov in ljudi v naše prostore in upamo, da v dejanja.

Marijana Korotaj

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se