Print header

Mednarodni dan mladih prostovoljcev

14.04.2016

Mednarodni dan mladih prostovoljcev je vsakoletna kampanja, ki postavi v ospredje milijone  mladih, ki vsak dan s prostovoljstvom izboljšujejo svoje skupnosti. Z njimi in zanje se že vse od leta 1988 obeležuje ta pomemben mednarodni dogodek. Tako mednarodni dan mladih prostovoljcev predstavlja enega največjih prostovoljskih dogodkov na svetu ter hkrati edini prostovoljski dogodek, ki je posvečen mladim. Vsako leto potekajo ob mednarodnem dnevu mladih prostovoljcev praznovanja v 100 državah po svetu. Letos bodo aktivnosti potekale med 15. in 17. aprilom. 

»Mlada leta zelo zaznamujejo življenje posameznika. So ključna za to, v kakšnega človeka se bo ta mlada oseba razvila in kako bo lahko razvijala vse svoje potenciale. Prevzemanje vlog v družbi, iskanje mesta med vrstniki in širše, ustvarjanje pozitivne samopodobe je pot v zrelo odraslost.  Ena od teh poti je tudi prostovoljstvo. Mladostniki ne potrebujejo veliko materialnih dobrin, neprekinjenega televizijskega programa, video igre in mobilne telefone. Malo od vsega ne škodi, ampak kar zares potrebujejo, so zadolžitve, preko katerih sami sebi dokazujejo, kaj vse zmorejo, v čem so dobri in kakšni so učinki njihovega dela. Dati  mladim to  možnost pomeni dati mladim bogastvo za prihodnost.
Zaradi tega v Slovenski filantropiji spodbujamo prostovoljstvo med mladimi. Pozivamo šole, da med svoje vzgojne programe vpeljejo prostovoljstvo kot medvrstniško pomoč, delo s skupnostjo, delo s starejšimi, skrb za naravo. Pozivamo tudi starše, da svoje mladostnike spodbujajo v prostovoljstvo, kar je gotovo najlažje z lastnim zgledom. In pozivamo mlade, da se v prostovoljstvo vključijo. Kajti  prostovoljstvo ni dejavnost, v kateri samo trošiš svojo energijo za druge, predvsem je dejavnost, preko katere polniš svoje baterije in širiš svoje obzorje.« Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije

Dr. Kristijan Musek Lešnik o razvojnih koristi za otroke in mladostnike, ki jih prinašajo izkušnje prostovoljskega dela: »Otrok se ne rodi altruističen. Altruizem je posledica izkušenj, učenja, pri katerem otrok/mladostnik črpa iz okolja. Otrok/mladostnik, ki odrašča v altruističnem okolju, bo bolj verjetno razvil altruistične namere in vzorce … in obratno.  Zato verjamemo, da prostovoljstvo zagotavlja priložnosti za altruistične izkušnje in krepi imunski sistem, ki ščiti pred sebičnostjo.«

»S prostovoljstvom sem se spoznal kot mlad mozoljast mulo s tono problemov na svojem hrbtu. Ko sem spoznal prostovoljce iz organizacije, kjer sem kasneje tudi sam začel prostovoljiti, sem si prvič v življenju rekel:"To je  to. To hočem počet, thats my way!". Ko se danes po nekaj letih prostovoljenja ozrem čez ramo in se spomnim tistega, pred svetom prestrašenega fanta, se nasmehnem in sem v sebi hvaležen za vse, kar mi je prostovoljstvo dalo in mi še daje. Prav skozi prostovoljstvo sem ugotovil, kaj želim početi v življenju. Opremljen z novimi znanji, izkušnjami in super ljudmi se odpravljam na to cesto. Precej manj prestrašen pred prihodnostjo.« Gregor Brdnik, mladi prostovoljec

***

Slovenska filantropija ob mednarodnem dnevu mladih prostovoljcev čestita vsem mladim prostovoljcem. Veseli smo, da smo skupaj z mnogimi mladimi prostovoljci pred kratkim obeležili Dan za spremembe, s številnimi pa se bomo družili tudi na dogodkih v okviru Nacionalnega tedna prostovoljstva, ki bo potekal med 16. in 22. majem.

Mladinski svet Slovenije v nedeljo, 17. aprila, vabi k udeležbi pri prostovoljski akciji, ki bo potekala v okviru mednarodnega dne mladih prostovoljcev: http://mss.si/prostovoljska-akcija-s-predsednikom-borutom-pahorjem/.

Slovenska filantropija je krovna organizacija na področju prostovoljstva v Sloveniji. Z željo, da dobi čim več učencev in dijakov priložnost za (prve) prostovoljske izkušnje,  je skupaj z mladim prostovoljcem prijaznimi organizacijami pripravila katalog prostovoljskih aktivnosti, ki jih lahko opravljajo starejši osnovnošolci in srednješolci v tem šolskem letu.

Iz Skupnega poročila o prostovoljstvu v Republiki Sloveniji za leto 2014, kizajema podatke 744 prostovoljskih organizacij, izhaja:

Prostovoljci, ki so mlajši od 18 let, opravijo 1,78 % vseh registriranih prostovoljskih ur (v letu 2013: 3,08 %, v letu 2012: 2,52 %, v letu 2011: 0,6 %), delež starostne skupine od vključno 18. do 30. leta predstavlja 10 %. 

Več o Global Youth Service Day na http://www.gysd.org/faq.

 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se