Print header

Otvoritev evropskega leta prostovoljstva na Madžarskem

13.01.2011


»Prostovoljstvo z izboljševanjem posameznikovega duhovnega zdravja zdravi socialne probleme«, je na otvoritveni slovesnosti evropskega leta prostovoljstva dejal Pál Schmitt, predsednik Republike Madžarske. Prireditve v Budimpešti so se udeležili tudi Viviane Reding, podpredsednica Evropske komisije, Stavros Lambrinidis, podpredsednik Evropskega parlamenta, in Staffan Nilsson, vodja Evropskega ekonomsko-socialnega odbora.

Razglasitev tematskih let je tradicija v EU od leta 1983. Leto 2011 je s sloganom "Bodi prostovoljec, spreminjaj svet!" posvečen prostovoljstvu. Prvih šest mesecev tega leta sovpada z madžarskim predsedstvom EU, zato je prostovoljskemu delu na Madžarskem posvečena velika pozornost javnosti in vlade. »Zgolj 30 odstotkov državljanov EU se vključuje v prostovoljsko delo, zato bi moral biti vsak pozoren na poziv evropskega leta prostovoljstva«, je v nagovoru na slovesnosti 8. januarja povedal Pál Schmitt.

Madžarska povezuje približno 1500 prostovoljskih organizacij s člani in simpatizerji iz skoraj vseh dejavnosti, vključno z vojaki. Vsi govorniki na slovesnosti so opozarjali, da so prostovoljci vsakodnevni heroji. Na politiki pa je, da prepreči birokratsko 'zapenjanje prisilnih jopičev' in ljudem omogoči delati za dobrobit družbe. Pričakovan učinek tega prostovoljskega leta je v povečanju števila prostovoljcev.
 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se