Print header

Mavrične počitnice

10.11.2016 Društvo prijateljev otrok Mavrica

Društvo prijateljev otrok Mavrica je neprofitno društvo, ki je aktivno že od leta 2002. Letos smo tako praznovali že petnajsto obletnico Mavričnih počitnic. Praznovanje smo pripravili kar v Portorožu, kjer se počutimo najbolj doma. Zbrali smo se aligatorji od začetka do danes, otroci in starši, gostje, ki so kdaj prihajali na Mavrične počitnice izvajat svoje delavnice in vsi prijatelji društva.

Mavriče počitnice so glavni projekt Društva prijateljev otrok Mavrica, v okviru katerega vsako leto peljemo 132 otrok iz socialno ogroženih družin na letovanje. Letovanje poteka v treh terminih v Portorožu. V vseh teh letih je z nami letovalo že več kot 2700 otrok iz vse Slovenije. V društvu delujemo študentje in mladi zaposleni. Naše delo je popolnoma prostovoljno. Skozi leto se trudimo in s pomočjo donatorjev zberemo potrebna sredstva za izvedbo projekta. Mavrične počitnice so poseben projekt s posebnim programom. Vsak dan nas spremlja ena izmed točno določenih vrednot: ljubezen, prijateljstvo, zaupanje, hvaležnost, spoštovanje ali vera. Na počitnicah težimo k enotnosti in med otroki ne delamo razlik. V Portorožu pripravimo različne delavnice: ustvarjalne, športne, tekmovalne, miselne ... Glavni cilj je omogočiti otrokom iz socialno ogroženih družin kvalitetno preživete počitnice na morju in izbrisati socialne razlike med njimi. Otroke vzgajamo in vzpodbujamo k solidarnosti, nenasilju, prijateljstvu, sodelovanju, skrbi za okolje, sprejemanju drugačnosti. Prav zaradi te socialne ogroženosti in pomanjkanja pri Mavričnih počitnicah težimo k enotnosti. Zato aligatorji ves dan nosimo rdeče majice in vsi dobimo rdeče klobučke, ki nas ščitijo prej pred soncem in pomagajo pri prepoznavnosti. Otroci si med počitkom sami izdelajo razglednice, ki jih lahko pošljejo svoji družini ali prijateljem, sosedom.

Več o našem delu si lahko pogledate na naši spletni strani www.mavrica.eu.

Avtorica: Mirjana Fladung

 

ODZIVI OTROK:

Z Mavrico potujem do Portoroža,
da posonči se moja koža.
Tam spet se bomo lovili,
v vodo bombico skočili.
S
pet se bomo zbrali,
da bi kaj zanimivega izdelovali,
peli na ves glas,
to še kar dobro združi nas.

Smo pevci in plavalci,
nekateri celo plesalci.
Če pa kdo tega še vajen ni,
se z nami hitro nauči.
Ker je z Mavrico vedno fino in zanimivo,
pa komaj čakam, da poletje tukaj bo,
da nam bo spet skupaj lepo.

Avtor: Natan Maj Poženel

 

Rada imam počitnice z Mavrico, ker se veliko igramo, kopamo in gremo na sladoled. Rada imam tudi pravljice in vožnjo z ladjico. Rada imam delavnice in predstave. Všeč mi je, ko lahko jemo zunaj in pojemo pesmi.

Avtorica: Pia Kržišnik

Prvič sem na Mavrico prišla kot otrok, kot 13 letna deklica, polna pričakovanj in vprašanj.

Nove prijateljske vezi, super aligatorji, toplo portoroško morje, rdeči klobučki, odličen sladoled, jutranja telovadba, okusno kosilo, sprehodi, zabavne igre, naša ogromna zastava, mavrična pošta, petje in ustvarjanje… Vse to so razlogi da, sem na Mavrične počitnice naslednja leta vračala in tu spet preživljala najzabavnejše tedne mojih počitnic.

A ker leta bežijo, sem  bila udeleženka počitnic lahko le dvakrat, nato sem se Mavričarjem pridružila kot pomočnica v kuhinji. Lupljenje krompirja, mešanje solate, pomivanje krožnikov ter skrb za red in čistočo so  postali vsakodnevna stalnica. V odlični družbi kuharice, in ostalih pomočnikov nobeno delo ni bilo prenaporno. Prej ko smo postorili vse potrebno, prej smo se lahko pridružili ostalim Mavričarjem, bodisi na plaži, pri Mariji ali v cerkvi…

Avtorica: Urša Skube

Fotografije: arhiv Društva prijateljev otrok Mavrica.

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se