Print header

Medgeneracijsko sodelovanje - DOM STAREJŠIH OBČANOV KUZMA in OSNOVNA ŠOLA KUZMA

17.03.2010

Gledano skozi moje oči je vez med starim človekom in otrokom zelo tanka, vendar ima neizmerno moč. Morda ni naključje, da nas ravno mesec oktober pozdravi z dvema posebnima dnevoma, ki nas simbolično spominjata na dve posebni skupini ljudi. Prvi oktober je dan starejših, ki si podaja roko s svetovnim dnevom otroka. Star keltski pregovor pravi, da je razlika med mladim človekom na višku svojih moči in med starejšim človekom, čas. Naj bo ta na strani nas vseh in naj nam razlike v času v naših medsebojnih odnosih predstavljajo priložnost za združevanje in ne razhajanje. Kako bogata so medgeneracijska druženja, kako veliko si lahko damo, kako radi delimo, kar imamo se izraža skozi delo, ki ni poplačano z denarjem, ampak z drugim bogastvom - s hvaležnostjo. Prostovoljstvo v Domu starejših občanov v Kuzmi se je rodilo v začetku šolskega leta, v sami jeseni življenja. V sodelovanju socialnih služb se je ustvarila skupina osnovnošolcev, ki so bili pripravljeni narediti nekaj dobrega za sočloveka. Prostovoljci prihajajo enkrat tedensko v Dom, kjer jih že čaka skupina starejših. Običajno so naši stanovalci že predčasno pripravljeni in komaj čakajo, da se jim otroci pridružijo. Vsak teden imamo na programu drugo aktivnost. Znali smo že risati zimsko idilo, prostovoljci so brali pravljice (zanimivi so bili odgovori, kdaj so naši stanovalci nazadnje slišali kako pravljico. Nekateri se ne spomnijo, tako dolgo je že od tega, nekateri so jih brali svojim vnukom še pred kratkim, so pa tudi taki, ki je niso nikoli zares slišali). Praznovali smo tudi rojstni dan naše stanovalke, zapeli smo ji pesmico, ji izrekli lepe želje, se skupaj posladkali in z velikimi ušesi poslušali, kako pripoveduje o svojem življenju. Trenutno izvajamo prostovoljsko delo skupinsko, nadaljnja vizija pa je, da si vsak posameznik najde nekoga, s katerim bo individualno preživel čas, mu delal družbo, polepšal vsakdan v Domu. 

Enkrat mesečno imamo tudi tako imenovane predaje, oz. sestanke, kjer si podelimo utrinke tekočega meseca, kjer se porodijo želje in ideje za naprej. Vesela sem sodelovanja z Osnovno šolo Kuzma in upam, da se bo to sodelovanje stopnjevalo in se bo skupina prostovoljcev povečala.

Z medgeneracijsko solidarnostjo moramo razviti nove načine sožitja in sodelovanja, kajti prostovoljstvo je velika vrednota, ki je povezana z nesebično pomočjo.

Zapisala  Socialna delavka Doma starejših občanov Kuzma Melita MIHOLIČ

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se