Print header

Potekajo predstavitve Zakona o prostovoljstvu

24.02.2011

»Seznanjanje s priložnostmi in na enem delu z dolžnostmi je naloga vseh vas, ki se vas ta zakon dotika,« je na predstavitvi Zakona o prostovoljstvu v Ljubljani številne prisotne nagovorila ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs.

Slovenska filantropija, nosilka Slovenske mreže prostovoljskih organizacij, v februarju in marcu s pomočjo regionalnih stičišč in drugih organizacij po celi Sloveniji organizira predstavitve zakona. Organizacije, ki se ukvarjajo s prostovoljstvom, so namreč zakon na eni strani sprejele z velikim odobravanjem, da je prostovoljstvo končno dobilo simbolično priznanje v družbi, na drugi strani pa s strahom spremljajo, kakšne spremembe in obveznosti prinaša.  

Vsa društva in druge nevladne organizacije, ki se ukvarjajo tudi s prostovoljstvom, bodo po novem zakonu, lahko vpisani v register prostovoljskih organizacij pri Ministrstvu za javno upravo, s čimer bodo imeli možnost, da na javnih razpisih ministrstev pridobivajo 10 % sredstev, ki jih bodo le-ta namenjala izključno za prostovoljske organizacije. Prav tako bodo lahko opravljeno  prostovoljsko delo vrednotili kot prispevek organizacij na razpisih, ki zahtevajo sofinanciranje.  Ob vsakoletni oddaji  finačnih poročil AJPES-u bodo te organizacije sporočile, koliko prostovoljcev je  v preteklem letu opravilo koliko ur dela in kakšna dela (organizacijsko, vsebinsko, ostalo delo). V ta namen je Slovenska filantropija že pripravila posebno spletno aplikacijo, ki na enostaven način omogoča vodenje evidenc oziroma beleženje vseh podatkov, kot to zahteva zakon. Ta aplikacija je brezplačno na voljo vsem članicam Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

Zakon med drugim tudi definira prostovoljsko delo, prostovoljsko službo, pravice in obveznosti prostovoljcev in prostovoljskih organizacij ter spodbude, med njimi pričakovane državne nagrade in priznanja.

Predstavitve so že potekale v Mariboru, Ljubljani in v Novem mestu, v naslednjem tednu so na vrsti Murska Sobota, Velenje in Koper, potem sledijo še Postojna, Idrija, Ravne na Koroškem, Brežice, sledile pa bo tudi predstavitve na Jesenicah, v Kranju in Zagorju. Datumi predstavitev na povezavi
 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se