Print header

Eno leto organiziranega zagovorništva pravic delavcev migrantov

24.03.2011

Ob vse večjih kršitvah pravic delavcev migrantov je Slovenska filantropija ob prvem Dnevu za spremembe, 24. marca 2010, začela izvajati zagovorništvo pravic delavcev migrantov. Eden od glavnih ciljev zagovorništva je oborožiti delavce z informacijami, s katerimi si bodo lahko sami pomagali, ko zaznajo kršitve s strani delodajalcev.

Namen zagovorništva je tudi spodbujanje ter usposabljanje prostovoljcev, zagovornikov pravic delavcev migrantov, za pomoč pri uveljavljanju delavskih pravic in reševanju njihovih težav. Naloga zagovornikov je, da delavce informirajo, kje, kako in na koga naj se obrnejo za pomoč pri reševanju omenjenih težav, da poročajo o ugotovljenih težavah pristojnim službam ipd.

Zagovorništvo pravic delavcev migrantov se je od prvega srečanja v Zalogu 24. marca 2010,  ko smo k ukrepanju zoper kršitve in za reševanje stisk, v katerih so se znašli delavci migranti, povabili Zavod za zaposlovanje Slovenije, Svobodne sindikate in Ministrstvo za notranje zadeve, že zelo razširilo in uveljavilo. Začetna srečanja zagovornikov z delavci so se odvijala predvsem v ljubljanskih samskih domovih, ki so jih zagovorniki obiskovali vsak drugi teden.

Ob obiskih samskih domov so se izpostavile kršitve, kot so večmesečno neizplačevanje osebnih dohodkov ali plačevanje na »obroke«, na roke in brez plačilnih list, neplačevanje nadur in regresa, neplačevanje socialnih prispevkov, pritiski in grožnje z odpovedjo oz. s preklicem delovnega dovoljenja, grožnje z nasiljem, uničevanje dokumentacije, ponarejanje podpisov s strani delodajalcev itn. Delavci velikokrat živijo v neustreznih bivanjskih in higienskih pogojih, ponekod tudi utesnjeni v nezadostno ogrevanih prostorih, brez dovolj ustrezno opremljenih sanitarnih prostorov, z neustrezno in nezadostno opremljenimi kuhinjami, brez skupnih prostorov ipd. Zaradi pomanjkanja denarja delavcem primanjkuje vsega, tudi hrane.

Veliko število delavcev je, kljub neizplačanim denarnim obveznostim do njih, že zapustilo Slovenijo, ker so jim potekla delovna dovoljenja in tudi dovoljenja za bivanje.

Prostovoljsko delo se je na področju zagovorništva pravic delavcev migrantov zelo razširilo. Slovenski filantropiji se pridružuje večje število zagovornic in zagovornikov prostovoljcev, ki ugotavljajo, da delavcem veliko pomeni že zavest, da je nekdo prišel zaradi njih, da lahko nekomu zaupajo svoje težave, da čutijo, da niso pozabljeni.

 Slovenska filantropija pa delavcem ne nudi samo informacij. Zaradi velikih stisk je priskrbela donacije v obliki hrane in higienskih izdelkov.

Zagovorništvo pravic migrantskih delavcev postaja pomemben člen pri zagotavljanju pravic, določenih v kolektivnih in drugih pogodbah, konvenciji o človekovih pravicah, predvsem pa pomemben prispevek k opozarjanju na nepravilnosti, ki jih občutijo ti delavci, ki si pogosto, iz strahu pred izgubo zaposlitve, nanje ne upajo opozoriti sami, ali pa se sploh ne zavedajo, da so jim pravice kršene. Včasih pa le-ti preprosto ne poznajo možnosti, ki jih pri zagotavljanju teh pravic imajo, ali pa jim iz različnih razlogov te možnosti niso dostopne.


Več informacij: Franci Zlatar, vodja Centra za psihosocialno pomoč beguncem
franci.zlatar@filantropija.org, 01/430-12-88.
 

Več informacij

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se