Print header

'Dan za spremembe' – na Srednji šoli Josipa Jurčiča traja celo leto!

30.03.2011

Tudi Srednja šola Josipa Jurčiča se je pridružila akciji Slovenske filantropije ‘’Dan za spremembe’’.  V sredo, 23. marca 2011 ob 19.00 je bila na šoli zaključna prireditev ob 5. Jurčičevem memorial.

Letošnji literani in likovni natečaj Jurčičev memorial je potekal pod naslovom ‘’He that has no charity, deserves no mercy’’. Prejeli smo 33 esejev v angleščini iz cele Slovenije in na večerni prireditvi podelili nagrade najboljšim trem in njihovim mentorjem.  Prireditev so oplemenitili gostje: vokalno instrumentalna skupina Mlada zarja iz Račne pod mentorstvom gospe Olge Gruden. Očarani smo prisluhnili mladim pevcem, ki so navdušili prav vse. Harmonikaši Glasbene šole Trebnje so pričarali pomladno vzdušje z venčkom slovenskih popevk in pravim mojstrstvom petih diatoničnih harmonik. Naš osrednji gost pa je bil pisatelj Ivan Sivec. Z njemu lastno besedno virtuoznostjo nas je popeljal v svet ameriške divjine in v čas ustvarjanja Jacka Londona, nam odkril neznane svetove in popotne prigode, pa tudi spregovoril o Slovencih v Ameriki v predprejšnjem stoletju, njihovi iznajdljivosti in delavnosti. Pohvalil je mlade literate in umetnike, ki so sodelovali na letošnjem Jurčičevem memorialu in tudi mlade igralce naše šole, ki so se predstavili kar s prizorom iz šolskih klopi, ki je bil tudi tokrat predvsem humoren in ne toliko delaven. Del natečaja je tudi njegova likovna izraznost in nastali so zanimivi izdelki dijakov z naslovom ''Umetnost iz beračeve poptne torbe'', ki jo je  z gosti pripravila mentorica natečaja, akademska kiparka Anja šmajdek.

Prireditev je le sklepni dogodek dejavnosti, ki jih Srednja šola Josipa Jurčiča izvaja celo šolsko leto in se z njimi pridružuje letu prostovljstva in dobrodelnosti. Sodelovali so torej glasbeni gostje, ki so se v celoti odpovedali honorarju, dijaki naše šole, profesorji in dijaki slovesnkih šol, ki so se udeležili obeh natečajev. Z naklonjenostjo ravnatelja je dijakinja Nuša Stamejčič prejela poleg priznanja za 1. mesto na Jurčičevem memorialu tudi darilni bon za ogled Benetk!

“Jurčičev memorial’’ je torej zaključil naše dejavnosti (pomoč brezdomcem, igrače za ptroke sveta (organiziranje prireditve in okrogle mize z gosti in zbiranje prispevkov za Slovensko Karitas),  ne po pa jih končal! Želeli smo pokazati, da se da, če se hoče! Da se mora, če se lahko! In da je prav, da se pomaga. še dosti bolj prav pa je, da vzgojitelji in delavci s svojim zgledom pokažemo mladim, da je svet lepši in bogatejši, če prostovoljno in z veseljem pomagamo drug drugemu. '‘He that has no charity, deserves no mercy‘‘ – Kdor ne pozna dobrodelnosti, tudi sam ne zasluži pomoči. Naj ne bo res – nihče ne ve, kdaj bo sam potreboval pomoč, mogoče le dobro besedo ali nasmeh. To pa nas res nič ne stane! Ponosni na lep zgled že snujemo načrte za prihodnost!
 

Organizatorici Jurčičevega natečaja
Mojca Saje Kušar, prof.
Maja Zajc Kalar, prof.

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se