Print header

Dodatek za delovno aktivnost

10.01.2020

V prvih dneh letošnjega leta so se na Slovensko filantropijo obrnili številni prostovoljci in prostovoljske organizacije v zvezi z uveljavljanjem pravice do dodatka za delovno aktivnost. Po Sloveniji so se pričele pojavljati različne prakse, povezane z upoštevanjem tega dodatka. Nekaterim prostovoljcem je bil ukinjen, od drugih svetovalci na Centrih za socialno delo zahtevajo opravljanje 60 ur prostovoljskega dela na mesec, tretji govorijo o 24 urah mesečno.

V Zakonu o prostovoljstvu je organizirano prostovoljsko delo definirano s tem, da ga prostovoljec opravi vsaj 24 ur letno. Kolikor vemo, je ta zakon podlaga za upoštevanje prostovoljstva kot aktivnosti, za katero država prejemniku DSP dodeli dodatek za delovno aktivnost.

Zakonodaja se na tem področju ni spremenila, zato bi morala pravila ostati enaka, kot so bila do sedaj. Opažamo pa, da so se že v prvih dneh letošnjega leta vpeljale različne prakse v smeri odklanjanja vlog za dodatek za delovno aktivnost, ki jih CSD-jem predložijo prostovoljci.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti smo že zaprosili za pojasnilo. 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se