Print header

Urejanje Betalovega spodmola

03.04.2011

Pobudnik urejenega pogleda na Betalov spodmol je direktor Postojnske jame d.d. , gospod Marjan Batagelj. 12 dijakov Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna, pod vodstvom mentorjev, je s svojim profesionalnim znanjem uredilo okolico najdišča in 23. marca skupaj s Postojnsko jamo d.d. obeležila Evropsko leto prostovoljstva.
Danes šolske skupine, ki obiščejo Vivarij, spoznavajo jamsko življenje in tudi pomen okostja jamskega medveda, kjer si lahko ogledajo ostanke lobanje v zemeljskih plasteh. Učitelji in profesorji, ponosni na naravno in kulturno dediščino  pa učencem in dijakom na vožnji od Postojnske jame proti Predjamskem gradu predstavijo tudi Betalov spodmol.
Čeprav se je zdelo, da je Betalov spodmol prerasel čas, se je izkazalo, da ga je zaraslo le robidovje in leska. Dijaki so razumeli občutljivost najdišča in so upoštevali navodila mag. Blažine, pomočnika direktorja za razvoj, ki jim je z besedo in sliko pred odhodom na lokacijo,pričaral zgodovinski pomen lokacije v neposredni bližini svetovne znamenitosti, Postojnske jame.   Uporabili so orodje, s katerim niso posegali v tla temveč le odstranili vejevje in ga previdno odnašali ter ga prepustili naravi s čimer so poskrbeli za občutljivost kulturne dediščine.
Označevalno tablo tik ob cesti, ki je klonila pod težo časa, so zamenjali z novo, leseno, na zviti drevesni nagnojevi rogovili, za katero so nas podučili, da bo dolgo kljubovala vremenu. Vračilo stare table sosedom, ki so prostovoljno skrbeli v preteklosti za najnujnejšo dostopnost do Betalovega spodmola, je spontano prebudila čustva in ponos na pomembnost negovanja arheološkega najdišča.
V očeh dijakov je bilo opaziti osebni in kolektivni ponos, da so postavili kulturni most med preteklostjo in sedanjostjo in prevzeli prostovoljno skrb za urejenost paleolitskega najdišča tudi v prihodnje, v povezavi z Zavodom za varstvo kulturne in naravne dediščine.   Marjeta Marinčič
organizatorka izobraževalnih programov

 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se