Print header

Prostovoljci v Sadežih družbe na OŠ Kuzma

07.04.2011

Prostovoljno delo na Oš Kuzma

Tudi v šolskem letu 2010/2011 na Oš Kuzma izvajamo prostovoljno delo – pomoč starejšim. V interesno dejavnost Prostovoljno delo-pomoč starejšim je vključenih devet učencev. V lanskem šolskem letu smo se povezali tudi z Domom starejših v Kuzmi, kjer so nas zelo lepo sprejeli med svoje člane. Vseh devet prostovoljcev tako redno obiskuje varovance omenjenega doma v smislu medgeneracijskega povezovanja. S svojimi tedenskimi obiski krajšajo čas varovancev v domu in jih vsakokrat znova osrečujejo s tem, da prisluhnejo njihovim zanimivim zgodbam in da jim polepšajo njihov vse prevečkrat enoličen vsakdan. Pozabili pa nismo tudi na naše občane, ki živijo sami in smo jih obiskovali tudi v prejšnjih letih. Tudi ti so zelo veseli vsakega našega obiska.

Tudi v letošnjem letu smo vključeni v projekt Sadeži družbe pod okriljem koordinatorstva Slovenske filantropije, v okviru katerega naše delo predstavljamo tudi navzven. Ponosna sem na to, da imamo na šoli učence, ki znajo prisluhniti tudi starejšim in se vzgajajo v duhu, da je potrebno tudi starejše ljudi spoštovati. Oni so konec koncev tisti, ki so nam dali življenje.  Več

Suzana Farič, mentorica prostovoljnega dela na Oš Kuzma

Medgeneracijsko sodelovanje – Dom starejših občanov Kuzma in Osnovna šola Kuzma

Gledano skozi moje oči je vez med starim človekom in otrokom zelo tanka, vendar ima neizmerno moč. Morda ni naključje, da nas ravno mesec oktober pozdravi z dvema posebnima dnevoma, ki nas simbolično spominjata na dve posebni skupini ljudi. Prvi oktober je dan starejših, ki si podaja roko s svetovnim dnevom otroka. Star  keltski pregovor pravi, da je razlika med mladim človekom na višku svojih moči in med starejšim človekom, čas. Naj bo čas na strani nas vseh in naj nam razlike v času v naših medsebojnih odnosih predstavljajo priložnost za združevanje in ne razhajanje. Kako bogata so medgeneracijska druženja, kako veliko si lahko damo, kako radi delimo, kar imamo se izraža skozi delo, ki ni poplačano z denarjem, ampak z drugim bogastvom-s hvaležnostjo. Več

Socialna delavka Doma starejših občanov Kuzma Melita Miholič

 Najina varovanka Marija

Poleg tega, da  prostovoljci Oš Kuzma sodelujemo z domom starejših občanov Kuzma, midva obiskujeva še varovanko na terenu. Ime ji je Marija. Je zelo prijazna gospa, doma v Gornjih Slavečih. Pomagava ji pri hišnih opravilih, pa tudi zunaj ji kaj postoriva. Gospa Marija je zelo vesela najine pomoči. Poleti po navadi počnemo kaj zunaj, pozimi pa smo v hiši in se največkrat pogovarjamo. Marija živi sama v svoji hiši in ima vse sorodnike v Avstriji in Nemčiji, zato jo obiščejo le nekajkrat na leto. Ko smo se prvič videle, smo se pogovarjale o najinem in pa njenem življenju, ter naša življenja primerjale. Ugotovile smo, da se življenje nekoč in danes zelo razlikuje. Najina varovanka pa je tudi zelo dobrosrčna. Vedno, ko jo obiščeva, nama ponudi dosti slaščic, kakšno sadje, nikoli pa ne manjka pijača. Če ji midva njeno darilo odkloniva, je zelo užaljena. Naša srečanja so vedno zelo živahna, a včasih pridejo tudi slabi trenutki. Najina varovanka je dostikrat bolna in takrat naju je še bolj vesela, da ji pomagava. Če pa je katera od naju bolna, npr. prehlajena, nama pove za domače zdravilo, ki naj ga poskusiva. Upava, da bodo naši odnosi vedno tako dobri, kot so sedaj.

Iris Krpič, 7. r., Oš Kuzma  in Saša šarkanj, 7. r., Oš Kuzma 

Kaj delam kot prostovoljka?

Sem Danijela, stara sem 13 let in zdaj že 3. leto obiskujem krožek prostovoljstva. Zdaj že drugo leto obiskujemo starejše v DSO Kuzma. Prejšnje leto sem imela svojo prababico, ki pa je na žalost to leto umrla. Dobila sem novega varovanca in sicer Ervina Jakopiča, ki prihaja iz Bleda, zato mu je bilo tukaj dolgčas, dokler nisem prišla jaz. Sedaj se veseliva vseh skupnih trenutkov, ki jih skupaj deliva do štirikrat na teden, včasih tudi petkrat. Veliko si poveva in zelo si zaupava.
Njegov letošnji rojstni dan sem mu želela narediti res poseben. Zato sem mu pripravila presenečenje. Bil je zelo vesel. Rekel je tudi: »Moj rojstni dan je lepši kot kadarkoli, ko sem bil doma!«. Te njegove besede si bom zapomnila za vedno. Kajti pomenijo vse.
Moj varovanec mi zaupa že od vsega začetka, prav tako jaz njemu. Včasih gre z mano tudi moja mama, ki ga prav tako spoštuje tako kot jaz. Vse te zasluge, da imam takega varovanca, mi je prislužila socialna delavka v DSO Kuzma Melita Miholič.
 Moj varovanec je tudi zelo aktiven. V svoji sobi ima računalnik, kupil si je pa tudi štirikolesnik, da se lahko popelje kamor želi. Večkrat ga pokličem in pride k meni domov, kjer se še bolj zabavamo.
 Tudi on meni, da sem jaz zelo dobra prostovoljka in pravi, da tudi če za nekaj minut pridem na obisk, mu polepšam cel teden. Jaz pa sem že odločena, da ko grem v srednjo šolo, ga bom hodila obiskovat, pa tudi če samo za vikende.   Danijela Ferko, 8. r,, Oš Kuzma
  Najina varovanka
Varovanko Terezijo Pozvek obiskujeva že drugo leto. Gospa je prijazna, skoraj vedno dobre volje, ima sive lase in je močnejše postave. Najlepše je, ko stopiva v sobo, ji zaželiva dober dan, ona pa naju sprejme s čudovitim nasmehom. Ko smo skupaj, se pogovarjamo ali igramo razne igrice.
Odločili sva se, da bo gospa Terezija Pozvek najina varovanka tudi v prihodnje.
Sandra in Samanta: "Povejte, kaj mislite o naju?"
Terezija Pozvek: "Vesela sem, da me obiskujeta dve učenki, Sandra in Samanta. Vsakokrat mi polepšata dan, sta razigrani in se radi pogovarjata."   Sandra šadl, 7. r, Oš Kuzma, Samanta Gyergyek, 7. r, Oš Kuzma   Obiskovanje DSO Kuzma   Vsakič, ko je četrtek, vemo, da bomo šli v DSO Kuzma in tam obiskali naše varovance.
Ko pridemo v dom starejših, nas tam že težko pričakujejo. Vsak od nas odide k svojemu varovancu oz. varovanki in ga razveseli s svojim obiskom. Jaz grem vsak četrtek h gospe, ki ji je ime Milika. Je zelo prijazna in dobrosrčna gospa. Vsakič me je zelo vesela. Zaupa mi tudi vse njene težave in če ji lahko pomagam, ji pomagam, če ne, prosim delavce v domu, da ji pomagajo. Včasih greva na kavo, ali pa sva kar v sobi in se pogovarjava. Ob vsakem najinem snidenju mi pripoveduje dogodke iz svojega otroštva in razna doživetja iz svojega življenja. Tako mi je pripovedovala o svojem življenju v Kraščih, od koder tudi prihaja, o tem, kako je vesela, da je v domu in še o mnogo čem. Gospa Milka je včasih tudi razočarana, ker nima nobenih obiskov razen mene. A takih dni je zelo malo, saj vsakič, ko pridem jaz, pozabi na vse skrbi. Včasih v domu izdelamo tudi kak izdelek in imam skupinsko srečanje. Tudi takrat je zelo zanimivo. Zelo sem vesela, da nas vsakič v DSO Kuzma toplo sprejmejo. še nikoli se ni zgodilo, da bi nas kdo v tej ustanovi grdo gledal, saj so ljudje  tam res nekaj posebnega.
Upam, da bomo še naprej tkali prijateljstva in da bi ostali še naprej tako dobri prijatelji.
Saša šarkanj, 7. r., Oš Kuzma
Saša šarkanj: "Kaj bi povedali o meni?" Varovanka Milika: "Moja deklica je zelo prijazna in vesela. Zelo rada se pogovarjam z njo in vesela sem vsakega njenega obiska. Z njenim obiskom mi vedno polepša dan."
   

 

 Projekt Sadeži družbe podpira Urad vlade za komuniciranje

 

 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se