Print header

Dobra dela ne potrebujejo reklame. Dobra dela potrebujejo mlade.

13.04.2011

Mednarodni dan mladih prostovoljcev je vsakoletna kampanja, ki postavi v ospredje milijone  mladih, ki vsak dan s prostovoljstvom izboljšujejo svoje skupnosti. Z njimi in zanje se že vse od leta 1988 obeležuje ta pomemben mednarodni dogodek. Tako mednarodni dan mladih prostovoljcev predstavlja največji prostovoljski dogodek na svetu ter hkrati edini prostovoljski dogodek, ki je posvečen mladim. Vsako leto potekajo ob mednarodnem dnevu mladih prostovoljcev praznovanja v 100 državah po svetu. Letos bodo aktivnosti potekale med 15. in 17. aprilom. 
Slovenska filantropija želi ob tem dnevu opozoriti na pomemben doprinos, ki ga v naši družbi kot prostovoljci že leta ustvarjajo mladi. Mladi se odločajo za prostovoljstvo zaradi druženja in želje po spreminjanju sveta na bolje, zaradi aktivnega preživljanja prostega časa, pridobivanja izkušenj, nudenja pomoči in zabave.
Področja, na katerih so aktivni, so tako raznolika, kot so raznoliki mladi sami in njihovi interesi. Otroci in mladi se najdejo v vlogah učnih pomočnikov, sogovornikov starejšim, sprehajalcev psov, organizatorjev mladinskih aktivnosti v svojih krajih, aktivnih prostovoljcev v gasilskih društvih, pri tabornikih in skavtih ter drugih mladinskih organizacijah. V času študija mnogo mladih preko prostovoljstva pridobiva praktične izkušnje povezane s šolanjem, predvsem na področju sociale in zdravja. Dragoceni so vsi tisti mladostniki, ki so pobudniki lokalnih prostovoljskih akcij, mladi, ki v svoje okolje prinašajo spremembe, mladi, ki se odzovejo na potrebe sovrstnikov ali ljudi v stiski.   
Pomembno je, da se k prostovoljstvu spodbuja že najmlajše, saj se v prostovoljska dela lahko vključujejo vsi mladi. Na nekaterih šolah so tako že razvili široko paleto prostovoljskih aktivnosti, ki pomembno prispevajo k ugodni šolski klimi. Prostovoljstvo je priložnost za osebnostni razvoj otrok in mladostnikov, saj skozi prostovoljske aktivnosti krepijo občutek varnosti,  pripadnosti skupini in širšemu okolju, ozaveščajo svoje lastne potenciale in sposobnosti, razvijajo empatijo, samozavest in občutek lastne vrednosti. Prostovoljske aktivnosti jim pomagajo pri razvijanju lastne identitete in, kar je še posebej pomembno v sodobnem času, smiselnosti in koristnosti lastnega dela. Kot prostovoljci so lahko zelo uspešni vsi otroci, ne glede na svoje intelektualne ali psihomotorične sposobnosti, ne glede na svoj socialni položaj ali pripadnost določeni družbeni skupini. Slovenska filantropija prostovoljstvo v šolah spodbuja od svoje ustanovitve, od leta 2006 tudi skozi projekt Sadeži družbe, letos pa z izobraževanjem pedagoških delavcev v projektu Prostovoljstvo – krepitev vrednot nenasilja.  
Prostovoljsko delo predstavlja spodbudo k aktivni, odgovorni državljanski poziciji. S prostovoljskim delom se gojijo vrednote, ki povezujejo skupnosti, negujejo medčloveške odnose in zbližujejo ljudi. Mladi prostovoljci temu pozivu ostajajo zvesti dalj časa, mednarodne izkušnje pa kažejo, da  če so v najaktivnejšem času ta stik s prostovoljstvom izgubili, se k prostovoljskemu delu pogosto vračajo v tretjem življenjskem obdobju.
Slovenska filantropija ob mednarodnem dnevu mladih prostovoljcev čestita vsem mladim prostovoljcem in jih s sloganom  evropskega  leta prostovoljstva, ki se glasi Bodi prostovoljec, spreminjaj svet!, spodbuja k nadaljnjim prostovoljskim aktivnostim v dobrobit naše družbe.
 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se