Print header

Viva nagradila zdravnike prostovoljce

14.04.2011

Zdravniki v ambulanti Pro Bono
PROSTOVOLJCI Z VELIKIM POSLUHOM ZA SOČLOVEKA 
 
Ambulanto Pro Bono, ki v Ljubljani deluje že devet let, so ustanovili Zdravstveni dom Ljubljana, Mestna občina Ljubljana ter nevladni organizaciji Župnijska Karitas štepanja vas in Slovenska filantropija. Sestavlja jo široka mreža prostovoljcev, ki pomagajo številnim ljudem brez zdravstvenega zavarovanja, ki so se znašli v stiski. V tem varnem zatočišču za ljudi, ki iščejo zdravstveno in socialno pomoč, pomaga več kot 50 prostovoljcev, med njimi tudi 39 zdravnikov. "Naši zdravniki so humanisti in imajo velik posluh za ljudi, ki potrebujejo pomoč. Kolikor jih poznam, lahko mirno rečem, da jih izvzamem iz skupine zdravnikov, ki se borijo le za denar. Z veseljem pomagajo in se pri svojem delo zelo potrudijo," pravi vodja ambulante dr. Aleksander Doplihar.  

NAZAJ V ŽIVLJENJE
V ambulanti vsako leto poskrbijo za več kot 1000 ljudi, med katerimi je približno 850 rednih pacientov. "S socialnimi ukrepi poskušamo pomagati ljudem, jih vrniti v življenje. Pomagati jim poskušamo tudi s predstavitvami invalidskim komisijam, da bi lahko prišli do socialne podpore, ki bi jim omogočila normalno življenje," pravi vodja ambulante dr. Aleksander Doplihar. Podobna ambulanta deluje v Mariboru, pomagati pa nameravajo tudi na drugih problematičnih območjih, kot so romska naselja in Velenje, zato si želijo s posebno akcijo priti do kombija, s katerim bi lahko prostovoljci obiskovali ta območja in pomagali ljudem urediti zdravstveno zavarovanje. "Problem zdravstvenega zavarovanja želimo prikazati tudi državi in vladajoči koaliciji. Zdravstvene reforme bi morale upoštevati tudi tovrstne probleme, vendar doslej o tem ni še nihče razmišljal," opozarja dr. Doplihar. Dodaja še primer: "Delavci Vegrada so zaradi izgube službe ostali brez vsega. S tem, ko so izgubili službo, so namreč izgubili tudi stalno prebivališče, zato tudi nimajo več pravice do zdravstvenega zavarovanja. Takšen sistem je zgrešen."

Veseli ga, da ljudje pomagajo ambulanti s tem, da prinašajo oblačila, vendar pravi, da ima tudi slovenska človekoljubnost omejitve: "Vsi so pripravljeni pomagati, dokler ni treba pomagati na domačem vrtu oziroma v bližini doma. Takšen primer je tudi naša ambulanta na Mislejevi 3 v Ljubljani. Stanovalci so privolili v odprtje ambulante, če v njej ne bomo oskrbovali narkomanov. Zato v naši ustanovni listini piše, da bomo sprejemali nezavarovane ljudi, vendar ne narkomanov, čeprav je tudi med njimi veliko takih, ki so brez zdravstvenega zavarovanja."

Dr. Doplihar deluje v ambulanti že od vsega začetka, k temu pa so ga gnale tudi življenjske izkušnje njegove družine, ki je izkusila, kaj pomeni biti begunec. "Ko sem se po osamosvojitvi Slovenije srečal s problemom izbrisanih, je to v meni obudilo spomine na probleme moje družine, zato sem se vključil v pomoč. Krivice, ki jih te ljudje doživljajo zaradi delodajalcev in države, me mučijo, zato jim želim pomagati. Mnogi niso storili ničesar, da bi si zaslužili položaj, v katerem so se znašli. Delo, ki ga opravljam, mi daje energijo. Mislim, da prav zato, ker delam v tej ambulanti, veliko lažje premagujem svoje zdravstvene težave. Če ne bi bil tako vpet v pomoč, bi morda ostajal doma in v fotelju počasi rjavel. Tako pa se trudim pomagati in to me spodbuja k dejavnemu življenju."
 

Viva: Nives Pustavrh, foto: Diana Anđelić   Več o akciji Moj zdravnik in nagrajenih zdravnikih

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se