Print header

Dan za spremembe tudi v Domu upokojencev Center - enota Tabor

18.04.2011

V okviru Delovne terapije Doma upokojencev Center (v nadaljevanju: Dom) smo se letos prvič priključili Dnevu za spremembe, ki ga je organizirala Slovenska filantropija. V enoti Tabor smo se odločili, da 28-im stanovalcem, ki so delno motorično gibljivi na invalidskih vozičkih, s pomočjo prostovoljcev, omogočimo ogled obnovljene Ljubljane in Hribarjevega spomenika kot ciljne točke. V veliko veselje nam je, da so se,  poleg 15-ih prostovoljcev iz Dnevnih centrov aktivnosti za starejše, kot prostovoljci akcije udeležili tako 5 svojci stanovalcev kot tudi 10 zaposlenih v Domu. Ne smemo pa pozabiti omeniti posebne udeleženke dneva, zlate prinašalke Zoje. Psička nas je ves čas spremljala ter s svojo prisotnostjo popestrila celotno akcijo dneva.

Na sončno soboto, 26.03.2011, smo se ob deseti uri zbrali v domskem parku. V domski kuhinji so naše kuharice pripravile malico, ki smo jo vzeli s seboj. Vsak prostovoljec je pristopil k enemu od stanovalcev, da sta se spoznala in napočil je čas za odhod.
Izpred Doma smo šli po Ilirski, Resljevi, Petkovškovem nabrežju, čez Mesarski most do glavne tržnice in nato do Magistrata. Želeli smo pozdraviti tudi Župana, a je bil žal odsoten. Pot smo nadaljevali po Mestnem trgu, preko šuštarskega mostu do Brega, kjer je postavljen spomenik Ivana Hribarja. Ob zadovoljstvu, da smo prišli na naš zastavljeni cilj, smo si privoščili malico in klepet. Da pa so bile naše minute tudi kulturno obarvane, smo slišali tudi kratek Hribarjev življenjepis. Vračali smo se ob Ljubljanici mimo Tromostovja, čez Prešernov trg in po Trubarjevi ulici nazaj do Doma, kjer nas je čakalo kosilo. Imeli smo enkratno priložnost videti, kako Ljubljana, njeni prebivalci, turisti in drugi zaživijo v tako lepem vremenu in v samem vzdušju, ki ga mesto ponuja.
Stanovalci so ves čas poti spremljali okolico Ljubljane in hrepeneli po tistih lepih trenutkih, ki so jih imeli v mladosti. Sedanjost za njih ni bila pomembna, ampak samo preteklost... spomini. Spomini, zaradi katerih jim je bilo prijetno in so jih z velikim veseljem podelili z našimi prostovoljci.

Nasmehi na obrazih naših stanovalcev so obogatili dan in prostovoljno akcijo, ki smo jo z velikim veseljem izpeljali in ponosno lahko rečemo, da smo dosegli naš namen. Namen, da se počutijo naši stanovalci zadovoljni vsako minuto svojega življenja, saj se krog življenja vrti za vse nas, ne glede na to, kako daleč v prihodnosti je to, si bomo vsi želeli živeti človeka vredno življenje... Zato ostanimo takšni kot smo, ozrimo se okoli sebe, pomagajmo sočloveku in čim večkrat bodimo prostovoljci.

 Simona Enci, delovna terapevtka

Slika 1: Priprava na odhod skupaj s psičko Zojo.

                      Slika 2: Odhod izpred Doma – enota Tabor.

 

 

 

 

Slika 3: Pot nas je vodila po Petkovškovem nabrežju ob Ljubljanici.
 
                         Slika 4: Slikanje pri Magistratu,  kjer smo želeli pozdraviti Župana.

 

 

 

Slika 5: Cilj naše prostovoljne akcije pri spomeniku Ivana Hribarja.


 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se