Print header

Podelitev državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva

30.06.2020 Slovenska filantropija

Na slovesni podelitvi je predsednik države Borut Pahor izročil nagrado in priznanja Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2019.

Najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja za leto 2019 prejme Julijana Kralj, ki se je svojo prostovoljsko pot posvetila parapleginjam in tetrapleginjam – žrtvam nasilja v družini.

Priznanja Republike Slovenije za prostovoljstvo prejmejo Neva Gregorec, Gašper Zevnik in Maja Kuzma Ganić.

Podelitve se je udeležil tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik.


OBRAZLOŽITVE

Julijana Kralj

Julijana Kralj je svojo prostovoljsko pot začela že pred več kot štirimi desetletji z vključitvijo v delo takratnega Društva paraplegikov Slovenije, kjer se je posvečala problematiki žensk s paraplegijo in tetraplegijo. Leta 2000 je bila ena od ustanoviteljic Društva Vizija, ki ga je kar 19 let uspešno vodila ter skrbela za izvajanje vseh petih posebnih socialnih programov. 

Njeno življenjsko poslanstvo je pomoč parapleginjam in tetrapleginjam – žrtvam nasilja v družini. Gre za njen avtorski program z nazivom »Nasilje nad invalidi«, ki je edini tovrstni program v Sloveniji. Vsebinsko zajema vse dejavnike tveganja in celostno obravnavo individualnega primera nasilja nad osebo z invalidnostjo.

Z mnogimi napori in prizadevanji je Julijana dosegla, da je društvo oktobra 2009 odprlo arhitekturno in tehnično bodočim uporabnicam prilagojeno prvo varno zavetje v Sloveniji, imenovano »Hiša zaupanja«. 

Neva Gregorec

Neva Gregorec kot prostovoljka Rdečega križa dela že 29 let. Pravi, da se ne more pohvaliti s kakšnimi velikimi dejanji, pa vendar je vedno tam, kjer jo potrebujejo. Kot prostovoljka pomaga pri oskrbi bolnih, osamljeni, žalostnih, pri delitvi hrane, oblačil in krvodajalskih akcijah.

Skrbi za točne evidence in kot članica izvršilnega odbora pomaga širiti humane ideje in poslanstvo Rdečega križa.

Nevo odlikuje predvsem izredna sposobnost vživljanje v stiske sočloveka, visoka stopnja samoiniciativnosti ter odgovornosti, odlične voditeljske sposobnosti, srčna predanost prostovoljskemu delu in globoko prepričanje v dobroto ter moč ljudi, ki lahko s skupnimi močmi oblikujemo boljši jutri in naredimo svet human.

Gašper Zevnik

Gašper Zevnik je predan prostovoljec in vedno pripravljen pomagati. Že kot osnovnošolec se je odločil, da se priključi gasilcem, kasneje pa je svojo prostovoljsko pot nadaljeval pri Družinskem in mladinskem centru Cerklje in Slovenski karitas. 

Še posebej mu je blizu delo z otroki. V zadnjih letih je pomembno prispeval k razvoju programa Počitnice Biserov – letovanja za otroke. Svoje znanje in prostovoljske izkušnje deli z mlajšimi prostovoljci, zna jih nagovoriti ter pomiriti v konfliktnih situacijah. 

Gašper je svoje odlike izkoristil pri vodenju počitniških tednov za otroke, na katerih je vsako leto vključenih do 250 otrok ter 80 mladih prostovoljcev. Pod njegovim vodstvom je celotna koordinacija programa, skrbi za usposabljanja prostovoljcev, za sponzorje in finance. 

Maja Kuzma Ganić

Maja Kuzma Ganić je vestna, komunikativna, energična, pozitivna, dosledna in odgovorna prostovoljka. Pomembni dosežki so v njenem prostovoljskem delu vidni ves čas in puščajo sledi, saj ji uspeva vključevati gluho skupnost v vsakdanjik družbe. Veliko dela na slovenskem znakovnem jeziku – maternem jeziku vseh gluhih, ki ga krepi med sebi enakimi in ga predstavlja drugim – vsem nam. Je mentorica delavnic branja od Gluhih za Gluhe.

Vodila je odmevno akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah, kar jo je izoblikovalo kot vodjo, mentorico in kot osebo. Je prostovoljka, ki je dala akciji dušo in smisel.

Maja zaupa in verjame v svoje prostovoljce, je mentor z veliko začetnico.

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se