Print header

12. Festival prostovoljstva se začne v Mariboru

10.05.2011

Spoštovani,
 
sporočamo vam, da se mesto Maribor s »Festivalom prostovoljstva v Mariboru 2011« tudi v letošnjem letu pridružuje vseslovenskemu Festivalu prostovoljstva, ki že vrsto let poteka po različnih slovenskih krajih. Osrednjo prireditev v Ljubljani, ki bo potekala v ponedeljek, 23. maja, organizira Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva. V času med 20. in 25. bo v Sloveniji tudi Evropska karavana prostovoljstva, ki se bo odvijala v Mestnem muzeju v Ljubljani in drugih krajih po Sloveniji.
 
Festival v Mariboru, ki bo potekal med 18. in 24. majem, organizira mreža lokalnih prostovoljskih organizacij »Prostovoljstvo v Mariboru«, ki jo koordinira Mladinski-informacijsko svetovalni center INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže. V tem času vas bodo na različnih lokacijah v mestu s plakatov, narejenih prav za ta dogodek, pozdravljali prostovoljke in prostovoljci organizacij članic mreže.
 
Vljudno vas vabimo, da se udeležite osrednje in hkrati otvoritvene prireditve festivala, ki bo potekala v sredo, 18. maja 2011, od 12:00 do 17:00 (v primeru dežja se dogodek prestavi na četrtek, 19. 5.) na Slovenski ulici in na Grajskem trgu.
Zgradili bomo »Prostovoljsko mesto«, mesto solidarnosti, sočutja, strpnosti, potrpežljivosti…, mesto, kjer smo pripravljeni prisluhniti drug drugemu, pokazati dobro voljo, uporabiti svojo iznajdljivost in ustvarjalnost v dobrobit sočloveka in skupnosti. Mimoidočim bomo osebno predstavili programe in projekte, prostovoljske aktivnosti in dosežke in jih povabili, da se skupaj z nami podajo skozi interaktivne igre in se preizkusijo ali imajo v sebi tiste kvalitete in značilnosti, ki odlikujejo prostovoljce. Uspešni posamezniki bodo pridobili listino meščana »Prostovoljskega mesta«, ki jim ga bo izročila županja »Prostovoljskega mesta«. Pri izvedbi osrednjega dogodka nam bomo s prostovoljskim delom pomagali tudi občinski uslužbenci Urada za kulturo in mladino Mestne občine Maribor v okviru projekta »Občinski uslužbenci in mladi skupaj na delu!«
 
Prav tako vas vabimo, da se udeležite okrogle mize z naslovom »Položaj prostovoljstva v neoliberalni družbi«, ki je namenjena kritičnemu preudarku vloge prostovoljstva v današnji družbi in bo potekala v torek, 24. maja, ob 17:00 v dvorani Gustaf, Kulturni center Pekarna. Gostje okrogle mize bodo: Vanda Remškar – Pirc, vodja Službe za nevladne organizacije pri Ministrstvu za javno upravo RS, dr. Marta Gregorčič, sociologinja, Karolina Babič, filozofinja in Primož Jamšek, Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva.
 
Namen vseh sodelujočih prostovoljcev, mentorjev in organizacij je še posebej v letošnjem Evropskem letu prostovoljstva predstaviti čim večjemu številu mladim in širši javnosti, da ima prostovoljstvo velik pomen za našo skupnost, saj močno pripomore k višji kakovosti življenja; zagovarja interese posameznikov in skupin, ki so ogroženi, prikrajšani, potisnjeni na družbeni rob ali izključeni; je ena od osnovnih poti odzivanja civilne družbe na potrebe v  njej in ustvarja možnosti aktivnega sodelovanja meščanov našega mesta v skupnosti. Prav tako pa prispeva k razvoju obstoječih sistemov vrednot solidarnosti ter k socialnemu in celostnemu napredku  družbe, zato ga moramo skrbno negovati in ustrezno vrednotiti. To so tudi cilji delovanja in prizadevanja mreže “Prostovoljstvo v Mariboru” na lokalnem nivoju in v okviru festivala v letošnjem letu.
 
Prisrčno vas vabimo, da se udeležite zgoraj omenjenih prireditev, ki bodo potekale v okviru »Festivala prostovoljstva v Mariboru 2011«, v priponki pa vam pošiljamo celoten program festivala.
 
S spoštovanjem,
 
»Prostovoljstvo v Mariboru«                                                                   Pekarna-magdalenske mreže
Urška Breznik, koordinatorica                                                                     Gregor Kosi, direktor
 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se