Print header

S peko kruha do medgeneracijskega zbliževanja

13.06.2011

Ena izmed številnih delavnic letošnjega 11. tabora Premikamo meje je bila tudi »Peka kruha na kmetiji«. Naša prijazna somentorica gospa Slavica nam je s ponosom pokazala novo krušno peč, nato pa so učenci zavihali rokave in delo se je pričelo.
Pripravili smo pet različnih vrst krušnega testa: iz ajdove, ržene, koruzne, polnozrnate pirine in bele pšenične moke. Medtem, ko je testo vzhajalo, smo zakurili v peči in se sladkali s suhimi slivami. Sledilo je oblikovanje hlebcev in že je prijetno zadišalo po svežem kruhu. Ta vonj v nas spet in spet prebudi čute domačnosti in povezanosti. Spoznali smo, da beseda »ognjišče« ni kar tako sinonim za dom. Vsak učenec, ki se je tokrat preizkusil v vlogi peka, je lahko domov odnesel svoj hlebček kruha.   

Zanimivost delavnice je tudi število pet, ki ji je dalo poseben pečat. Zakaj?
• Spekli smo pet vrst kruha.
• V delavnici je sodelovalo pet različnih generacij, najmlajša udeleženka je imela komaj štiri leta, najstarejša pa je štela zrelih sedeminsedemdeset pomladi. Tokrat so bile medgeneracijske razlike v ozadju, sledili smo k skupnemu cilju in se učili drug od drugega: mlajši od starejših in starejši od mlajših.
• Ko smo pokusili kruhke, smo bili vsi enotnih misli. Hvala gospe Slavici, ker se je trudila z nami, naši skupni izdelki zaslužijo oceno odlično pet.  Mojca Pregelj, somentorica delavnice

Delavnica MMMMMMMedenjaki ... z gospo Miro Podgoršek


Pesem nas združuje (otroci iz domačega vrtca in Pleteršnikovi ljudski pevci iz Pišec)

Več

Projekt Sadeži družbe podpira Urad vlade za komuniciranje

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se